Ali Koç: Ekonomiden endişeliyiz ama cephanemiz var

Türkiye ekonomisinin gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ali Koç, özel sektör borçlarının endişe verici olduğunu ancak süreci atlatmak için gerekli 'cephaneliğe' sahip olduklarını söyledi.

Haber Merkezi

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye’nin en büyük sermaye grubu Koç grubu Başkanvekili Ali Koç, özel sektörünün borç yapısı nedeniyle endişelenmemenin mümkün olmadığını belirterek "Ancak bu süreci atlatabilecek cephaneliğe sahibiz" dedi.

Habertük’ten Rahim Ak’ın haberine göre Ali Koç, Türkiye’de ve dünyada ekonominin gidişatına yönelik “endişeleri” bulunduğunu söyledi.

'ÖZEL SEKTÖRÜN BORÇ YAPISI ENDİŞE VERİCİ'

Özel sektör borçlarına değinen ve Merkez Bankası politikalarının yetersizliğine işaret eden Koç, şu ifadeleri kullandı:

Bence gerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, gerek ekonomi yönetimi olsun Nisandan sonra beklenen tepki ve refleksleri veremedi veya vermekte bir nebze geç kaldı. Temmuz ve bilhassa Ağustosta kurların yükselmesiyle endişelerimiz normale göre çok arttı. Kurlar, enflasyonu da etkiledi. Şu an ekonomik kriz var diyecek bir durum olmayabilir ancak geldiğimiz noktada, Türk özel sektörünün içinde bulunduğu borç yapılanması açısından, bunun ne kadarı döviz ne kadarı TL, ne kadarı uzun ne kadarı kısa vadeli diye baktığımızda endişelenmemek mümkün değil. Buna mukabil, kamu borçlanması açısından birçok ülkeden çok daha iyi konumdayız. Her şeye rağmen bankacılık sektörünün de şu an için sağlam olduğunu düşünürsek, doğru ekonomik koordinasyonu sağlayıp, doğru hamleleri yaparsak içinde bulunduğumuz durumdan minimum tahribatla en kısa zamanda çıkabilecek yeteneğe sahip olduğumuzu düşünüyorum.

'ATLATACAK CEPHANEMİZ VAR'

Sürecin “inişli çıkışlı olduğunu” belirten Koç, “Önemli olan sıkıntılı dönemdeki süreci minimum tahribatla en kısa sürede atlatabilmek. Bunu da atlatabilecek cephanelik ve şartlara sahip olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.

'HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ'

Yurdışından yatırımların gerekliliğini yineleyen Koç, gerekli “tasarruf ve kaynakların” bulunmadığı Türkiye’de dış kaynaklara bağımlı olunduğunu vurguladı.

Yatırımlarını Türkiye için yaptığını belirten Koç, “Hepimiz aynı gemideyiz” sözlerinin ardından mevcut fabrikalarında kapasite artırımına gideceklerini duyurdu.

2017 yılı cirosu 27 milyar doların üzerinde olan Koç grubu, GSYH’nin yüzde 3’ünü geçen cirosu ile Türkiye’nin en büyük sermaye grubu. En büyük büyüme oranını AKP iktidarı döneminde yakalayan Koç grubu, Tüpraş ve Yapı Kredi'nin satın alınması ile cirosunun sıçramalı bir şekilde artmasını sağladı. Türkiye’nin ithalat bağımlılığında önemli bir payı bulunan Koç, uluslararası sermaye ile entegrasyonun en önemli mimarlarından.

İç ve dış borç toplamının GSYH’yi aştığı Türkiye’de borcun büyük bölümü sermaye gruplarına ait.