AKP 'büyüme beklentisini' düşürdü

Başbakan Binali Yıldırım 2016-2019 programını açıklarken, 2016 yıl sonu büyüme beklentisini yüzde 4,5'ten yüzde 3,2'ye çektiklerini dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, 2016-2019 Orta Vadeli Programı'nı açıkladı.

2016 yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 4,5'ten yüzde 3,2'ye çekilirken yapılan açıklamadan başlıklar şöyle:

2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını artıracağız. Bu vazgeçilmez bir hedefimiz. Çünkü 2023 hedeflerine giderken düşük büyüme bizim için uygun değil. 2016'da 3,2 büyüme hedefliyoruz. 2017'de yüzde 4,4, 2018-2019 da yüzde 5'in altında büyüme öngörüyoruz. 

Orta Vadeli Programı'n 5 hedefi var. Bunlardan ilki istikrar. Siyasi istikrar var mı? Var. Bunu 15 Temmuz'da en iyi şekilde gördük. Milletimiz meydanlara indi ve ülkemizi karanlık günlere sürüklemeye çalışan terör örgütlerine gerekli cevabı verdi. 

Tüketime dayalı bir büyüme bizim için uygun değildir. Türkiye mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olması gerekiyor. Bunu ileri teknoloji sanayi üretiminde, uzay-havacılık sektöründe, ilaç ve kimya sektörlerinde başarabiliriz. Bu sektörlerde millileştirmeyi artırcak tedbirleri alacağız. 

İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek. Bu sene öngördüğümüz şekilde büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye hedefimiz yüzde 6-6,5 olarak belirledik. Kademe kademe enflasyonu düşürmek en önemli hedeflerimiz arasında. Buradaki oranlar küçük görülebilir ama 15 yıl öncesine gidip çift haneli rakamları hatırlayalım. İlk işe başladığımda yüzde 135'i görmüştüm. 

Türkiye mutlaka değerli vatandaşlarım katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olmalı. İstikrar var, kapsayıcı büyüme var ancak enflasyonu düşürmek lazım. İkinci temel hedefimiz enflasyonu düşürmek. Bu sene öngördüğümüz şekilde büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde bir enflasyonla sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye hedef bir kademe daha düşük. Seneye enflasyon oranımız yüzde 6,5. Devam eden senede ise yüzde 5 seviyesinde olacak. Oranlar düşük gelebilir ancak çift haneli oranları hatırlayalım.