ABD küskünlüğü 'eğitim modeli' almaya engel değil

Tüm okullarda öğretmenlere yönelik mesleki seminer dönemi başladı. Bu yıl öğretmenlerden Eğitim Bilişim Ağı platformunda yer alan bazı videoları izleyip tartışmaları istendi. Videolardan birinde öğretmenlere, 1992'de ABD'de başlayan ve eğitim kurumlarını özelleştirmeye yönelik 'sözleşmeli okul' modeli anlatılıyor. Videoda örnek olarak 'Achievement First' adlı…

Haber Merkezi

Tüm okullarda öğretmenlere yönelik mesleki seminer dönemi başladı. Bu yıl öğretmenlerden Eğitim Bilişim Ağı platformunda yer alan bazı videoları izleyip tartışmaları istendi. Videolardan birinde öğretmenlere, 1992'de ABD'de başlayan ve eğitim kurumlarını özelleştirmeye yönelik "sözleşmeli okul" modeli anlatılıyor. Videoda örnek olarak "Achievement First" adlı sözleşmeli okulun "başarıları" anlatılıyor, bu okulun CEO'sunun propaganda konuşmasına yer veriliyor. Dolar kullanımından vazgeçme çağrıları, ABD ürünlerine boykot, ABD karşıtı nutuklar havada uçuşurken eğitim sisteminde yeni "ABD modeli" dönüşüm perspektifiyle başlıyor.

Özel okul patronlarına ve okulların özelleştirilmesine her fırsatta destek veren AKP iktidarı, şimdi de öğretmenlere yönelik özelleştirme propagandası yapmaya başladı. 3 Eylül'de tüm okullarda başlayan öğretmenlere yönelik eğitim seminerlerinde izletilen bir videoda, 1992'de ABD'de başlayan "sözleşmeli okul" modelinin propagandası yapılıyor. 

Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yer alan videonun, eğitim seminerlerinde öğretmenlere izlettirilip tartışılması istendi. "Başarılı okullar yaratmak" adını taşıyan videoda, 26 yıl önce ABD'de başlayan "özleşmeli okul" modeli anlatılıyor. Bu okullara örnek olarak da "Achievement First" adlı sözleşmeli okul tanıtılıyor. Bu okulun CEO'su Doug McCurry'nin "propagandasına" yer veriliyor. 

Achievement First CEO'su Doug McCurry videoda, sözleşmeli okulların "yararlarını" anlatıyor.

'SÖZLEŞMELİ OKUL' NEDİR? 

  • Sözleşmeli okul sistemi 1992 yılında Amerika'da başlayan eğitim kurumlarını şirketleştirmeye yönelik bir sistem. Bu sistemde okullar, eğitimden öte ticari bir kaygıyla rekabete ediyor ve kâr amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyor. Bu uygulamalar arasında öğretmenleri "kiralamak" ve beğenilmeyen öğretmeni işten atmak, başarısız olan şubeyi kapatmak gibi çeşitli yöntemler bulunuyor.
  • Videoda anlatıldığı üzere sözleşmeli okullar müfredatı kendisi belirler ve öğretmenleri "kiralar." 
  • Sınıfların kapısı açıktır ve isteyen istediği zaman okula gelir, herhangi bir sınıfa girip izlemenin "tadını çıkarır", bir casus gibi bilgi toplayabilir.
  • Bu sistemde öğretmenlerin işleri her an elinden alınabilir çünkü müşteri-veli memnuniyeti önemlidir. Sınıflarda mükemmel öğretmen bulundurmak önemlidir. Ancak mükemmellik kriteri eğitsel açıdan çok ticari açıyla belirlenir. Ayrıca kıyıda köşede kalmış düşük performanslı okulları iyileştirmeye çalışmak bir zaman ve kar kaybı olarak görülmekte, bu okulların kapatılmasının akıllıca bir çözüm olacağı savunulmaktadır.

ÖĞRETMENLER TEPKİLİ

Söz konusu videonun öğretmenlere "eğitim semineri" adı altında izlettirilmesine tepki gösteren öğretmenler, "Bu videoların öğretmenlere tavsiye edilmesi, AKP'nin okullara ve eğitime nasıl ve hangi gözle baktığını gözler önüne seriyor" dediler. 

OKUL PATRONU MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA UYGUN MODEL 

Öğretmenlere propagandası yapılan "sözleşmeli okul/kiralık öğretmen" modelinin, kendisi özel okul patronu olan yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un ticari işletme zihniyetine uygun olması dikkat çekti. 

Ziya Selçuk, Ankara, Konya, Antalya ve Diyarbakır’da pek çok şubesi bulunan Özel Maya Okulları’nın kurucusu ve sahibi olarak Tayyip Erdoğan tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na atandı. Selçuk'un atanmasının hemen ardından, ilk eğitim-öğretim döneminin başında öğretmenlere yönelik seminerlerde "sözleşmeli okul" propagandası yapılmaya başlandı. 

Hatta Selçuk’un sahibi olduğu Özel Maya Okulları, 2016 yılında öğretmenlerine yılda bir kez verilen "Öğretime Hazırlık Ödeneğini" öğretmenlerin maaş hesabına yatırdıktan sonra “elden” istemiş, parayı okula iade etmeyen beş öğretmenin işine son vermişti.