Behice Hanım’ın Korosu

"40'ı aşkın röportaj gerçekleştirdik. Bazılarını belgeselde kullandık, bazılarını kullanamadık. Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinin yanı sıra, Boran'ın yoldaşları, dostları, öğrencileri ve konunun uzmanları ile röportajlar yaptık. Belgeselimiz, Boran'ın mücadelesini anlama ve anlamlandırma çabasının ötesinde, tek başına bir koro olmayı başarmış bir mücadele insanının anısı karşısında, bir saygı duruşu olarak da anlam kazanıyor."

Güzella Bayındır, arkadaşlarıyla, yoldaşlarıyla Sine-Göz Film Atölyesi olarak, aynı nehirde aktıklarını bildikleri aydınların yanında akıntıya karşı saf tutarak bir belgesel dizisi başlatmışlardı 2003 yılında. İlk önce Aziz Nesin sonra da Orhan Kemal belgeselleri çekildi, 2006 yılında da Behice Boran. Aydın tanımlamasının kifayetsiz kalacağı bu isimler ile ilgili çok şey yazıldı ve çizildi bugüne kadar. Sine-Göz Film Atölyesi, çektikleri belgesellerde her üç kavgacı aydının “değiştirme” tutkularına ışık tutarak, onların kendilerini sorumlu hissettikleri halklarına borçlarını nasıl ödemeye çalıştıklarını anlatmaya çalışıyorlar. Akıntıya kapılıp gitmek varken direnmek, bir tür huzursuzluk değildir sadece onlar için, kapılıp giden, yok olup giden bir topluma set olmaya çalışmışlardır. Özeldirler ama hiçbiri vakıflara hapsedilerek, koruma altına alınarak mumyalanmayı haketmemektedir. Akıntıya karşı dizisi devam edecek mi bilmiyorum ama Behice Boran’ın ya da yoldaşlarının dediği gibi Behice Hanım’ın yaşayan hikayesini okuyun/izleyin.

“Tek kişilik Koro” edebi bir başlık gibi gelebilir size ama okuduğunuzda ne demek istendiğini anlayacaksınız. Yaman, devrimci, inatçı bir kadının kendisiyle birlikte etrafını nasıl değiştirdiğini öğreneceksiniz.

Tunç Tatoğlu