Viyana'da İsrail karşıtı gösteri gerici tepkiye dönüştü

Türkiye ve müslüman kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde İsrail karşıtı tepkiler yükselirken, Avusturya'nın başkenti Viyana´da yapılan İsrail'i kınama gösterisi dinci-gerici bir boy gösterisine dönüştü.

Geçtiğimiz Cuma günü Avusturya´nın 5 ayrı eyaletinde eşzamanlı olarak düzenlenen İsrail'i protesto yürüyüşlerine binlerce kişi katıldı. Salzburg, Linz ve Bregenz´de düzenlenen yürüyüşlerin en kalabalığı başkent Viyana´da gerçekleşti.

Duyurusu Çarşamba günü İsrail´in Viyana Büyükelçiliği'nin önünde gerçekleştirilen kınama gösterisinde yapılan yürüyüş için, Viyana´nın tarihi Opera binasının önünde toplanan kalabalık saat 15.00'te yürüyüşe başladı. Yürüyüş korteji güzergah üzerindeki Parlamento binasının önünden geçerken polisin, meclise yönelik herhangi bir olay meydana gelmemesi amacıyla geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

Çeşitli kökenlerden göçmen gruplarının yer aldığı yürüyüş kolunda, Türkiye kökenli grup ve tarikatların çoğunluğu oluşturduğu görüldü. Yaklaşık 4 kilometrelik bir mesafenin katedilmesinin ardından, başbakanlık binası önünde toplanıldı.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann'ın çalışma ofisinin önünde toplanan binlerce kişi tarafindan burada "Katil İsrail", "Terörist İsrail", "Gazze´ye Özgürlük" sloganları atıldı. Başbakanlığın tam karşısında kurulan platformda İsrail'i kınayan konuşmalar yapıldıktan sonra gösteri olaysız sona erdi.

Yürüyüş ve toplantının Avusturya´da faaliyet gösteren tarikat örgütlerinin boy gösterisi haline gelmesi, Yahudilere ilişkin faşist söylemlerin dillendirilmesi, 2. Dünya Savaşı'na antisemitik göndermelerde bulunulması tepki çekti.

(soL - Viyana)