Türklere “entegrasyon” ayrıcalığı

Hollanda, oturma izni olan Türkiye kökenli göçmenlerin artık entegrasyon kurslarına katılmalarını şart koşamayacak.

Bir süre önce iki Türkiye kökenli göçmenin açtıkları dava kazanımla sonuçlandı. Hollanda’da geçtiğimiz günlerde mahkemede alınan bir karara göre Hollanda’da oturma izni olan Türkiye kökenli göçmenlerin, oturma izninin devamlılığı için, artık entegrasyon kurslarına katılmalarını şart koşulamayacak.

Yabancılar yasasına göre birkaç yıl önce yürürlüğe sokulan yasa ile yabancıların entegrasyon sınavından başarıyla geçmeleri zorunlu hale getirilmişti. Ancak bu yasa Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki anlaşmalardan kaynaklı olarak Türkiye kökenli göçmenleri kapsayamıyor. Bunun yanı sıra 80’lerin başında Avrupa ülkelerinin aldığı bir karara göre, ülkeler Türkiye kökenli göçmenlerin iş pazarında işlerini zorlaştıracak yeni bir karar almayacaklar.

2006 yılında yürürlüğe giren uygulama dönemin Entegrasyondan Sorumlu Bakanı Rita Verdonk tarafından hazırlanmış ve Türkiye, Fas ve Çin gibi ülkelerden gelenler için mecburi kılınmıştı. Sınavda sorulan sorular ise birçok kişinin tepkisine neden olmuştu.
(soL - Hollanda)