Türkiye'den Almanya'ya emek göçünde 50 yıl

Nâzım Hikmet Akademisi, 3. yılına "Türkiye'den Almanya'ya Emek Göçünün 50. Yılı" etkinlikleri ile başlıyor.

"Gericiliğin ve piyasanın saldırısı altındaki entelektüel ortamın dönüştürülmesi gerektiği" söylemiyle yola çıkan, "piyasayı ve piyasacılığı durdurmak için alternatif bir eğitim, düşün ve üretim alanını var etmeyi" hedefleyen Nâzım Hikmet Akademisi, 3. yılına Türkiye’den Almanya’ya Emek Göçünün 50. Yılı etkinlikleri ile başlıyor.

Bu etkinlikler kapsamında akademinin çeşitli bölümlerinden beş öğrenci ve bir öğretim üyesi Fulda Üniversitesi’nin davetlisi olarak 9 Ekim Pazar günü Almanya’ya gitti. Burada Fulda Üniversitesi’nden öğrenciler ve öğretim görevlileriyle ortak bir seminer hazırlayacak olan Nâzım Hikmet Akademisi öğrencileri çalışmalarına 10 Ekim Pazartesi günü başladılar. Seminer Hessen eyaletine bağlı Fulda kentinde 1970’li yıllarda yaşanan Türkiye’den göç olayına odaklanacak ve bu göç sonucunda yaşananlarla ilgili sonuçlar sunacak.

Üniversite ve akademiden öğrencilerin çalışmaları 3 grup halinde ilerliyor. Birinci grup Almanca, İngilizce ve Türkçe kaynaklardan yazın taraması yapıyor, bilgi ve belgeleri sınıflıyor. İkinci grup Fulda’da var olan iki farklı fabrikadan işçi temsilcileri ile derinlemesine mülâkatlar gerçekleştiriyor. Bu mülâkatlar göç olayından sonra fabrikada yaşanan değişimlere, Türk ve Alman işçilerin birbirlerine karşı tutumlarına dair bilgiler edinmeyi hedefliyor. Üçüncü grup ise Almanya’ya göç eden Türk işçilerin Almanya’da dinledikleri müziklerle ilgili değerlendirme ve arşiv çalışması yapıyor.

Bugün akşam saatlerinde şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirecek olan akademi öğrencileri çalışmalarını yarın yapacakları seminerle tamamlayacaklar. Seminer üniversitenin tüm öğrenci ve akademisyenlerine açık gerçekleştirilecek.

Türkiye’den Almanya’ya Emek Göçünün 50. Yılı etkinlikleri 26 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde devam edecek. (Etkinlik programına ve detaylı bilgilere www.nazimhikmetkulturmerkezi.org adresinden ulaşabilirsiniz.)

(soL - Haber Merkezi)