TKP gurbetçileri “hayır” demeye çağırdı

Türkiye Komünist Partisi Avrupa Örgütleri, yaklaşan referandum tarihini de göz önünde bulundurarak bugün gurbetçilere hitaben bir açıklama yayınladı.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen takvime göre, yurtdışında yaşayan seçmeler, 3 Ağustos tarihinde sınır kapılarında ve havaalanlarında referandum için oy kullanabilecekler. Avrupa’da bulunan TKP örgütleri tarafından konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada, gurbetçiler "hayır" demeye çağrıldı. Açıklama metninde şu ifadelere yer verildi:

“Gurbetçilerin referandumda cevabı güçlü bir HAYIR olmalıdır!

“AKP’nin büyük bir koz olarak kullanmayı hedeflediği ve 12 Eylül gibi manidar bir tarihe denk getirilmiş referandum için oy süreci 3 Ağustos itibariyle başlayacaktır.

“Yüksek Seçim Kurulu’nun yayınladığı karar doğrultusunda, yurtdışında yasayan Türkiye vatandaşları için sınır kapılarında oy verme süreci bu tarihte başlayacaktır.

“AKP ve yandaşları Anayasa değişikliğinin Türkiye'yi 12 Eylül rejiminden kurtaracağı yalanını etkili bir biçimde kullanmaya çalışmaktadır. Oysa AKP, 12 Eylül Anayasası'nın özüne dokunmak bir yana, onu ve onunla birlikte kendi iktidarını güçlendirmeyi hedeflemektedir.

“AKP’nin Anayasa değişikliği ile 12 Eylül Anayasası'nın halk düşmanı içeriği olduğu gibi korunurken, tam da faşist diktatörlüğün istediği gibi ‘yürütme erki’ni kuvvetlendirici yeni hükümler getirilmektedir.

“AKP ve yandaşları 12 Eylül Anayasası’nın işçi sınıfının ve geniş halk kesimlerinin örgütlenme ve siyaset yapma hakkını büyük ölçüde gasp ettiğini gizlemeye çalışmaktadır ve Anayasa’nın bu iki özelliğini korurken bazı açılardan12 Eylül'ü mumla aratacak düzenlemeler getirmektedir.

“AKP iktidarı Anayasa’da daha önce yaptığı değişikliklerle devlete öldürme hakkı verirken, asıl değiştirilmesi gereken maddeleri görmezden gelmektedir. Polise büyük yetkiler verilirken haberleşme özgürlüğünü ortadan kaldıran paragraf olduğu gibi korunmaktadır. AKP’nin değiştirmeye çalıştığı maddelerle temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan maddeler halen değişmemektedir.

“AKP 12 Eylül darbesi ile gelen Anayasa’yı değiştireceğini vaat ederek insanları kandırmaktadır. Bu yüzden yurtsever gurbetçilerin Anayasa’nın bu şekilde değiştirilmesine yanıtı ‘HAYIR’ olmalıdır.

“Türkiye Komünist Partisi, başından beri karşı çıktığı Anayasa Değişiklik Paketi’yle ilgili olarak 12 Eylül tarihinde düzenlenecek olan referandumda ‘HAYIR’ oyu verecektir.

“Türkiye’ye giden gurbetçiler 3 Ağustos’tan itibaren sınır kapılarından geçerken referandumda oy kullanmayı unutmamalıdır. Vereceğimiz ‘HAYIR’ yanıtı ile AKP hükümetinin haklarımızı gasp edemeyeceğini ve yalanlarına kanmayacağımızı gösterelim.”

Türkiye Komünist Partisi
Avrupa Örgütleri

(soL - Dış Haberler)