Tampon niyetine göçmen işçiler

Belçika iş piyasasına dair yapılan araştırmada yabancılarda işsizlik oranının arttığı ve ülkede bu durumu ortadan kaldırmak için hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Belçika’da iş piyasasına dair yapılan araştırmada özellikle Belçika’nın Limburg bölgesinde Türkiyeli ve Faslı işçiler arasında işsizlik oranının oldukça yüksek olduğunu ortaya çıkarken, yetkililerin bu durumun farkında oldukları halde değiştirmek için hiçbir şey yapmadıkları belirtildi.

Limburg bölgesinde şirketler arasında sadece beş şirketten bir tanesi çeşitlilik politikasını uygularken, bu oranın daha yüksek olmasının da mümkün olduğu açıklandı.

Krizin başından beridir, işten çıkarmalarda ilk olarak yabancıların çıkartılmasına dikkat çekilirken, göçmenlerin dönem dönem işe alınarak ve kriz dönemlerinde işten çıkartılarak tampon gibi kullanıldıkları vurgulandı.

Belçika’da geçtiğimiz ay açıklanan İl Entegrasyon Merkezi’nin yıllık değerlendirmesi de krizin en çok göçmenleri etkilediğini belirtmişti. Bu durumun yakın zamanda iyileşmesi beklenmezken, çözüm şimdilik imkansız gibi denildi.

(soL - Belçika)