"Sivas'ta katledilen Carina Cuanna Thuijs’u unutmayın”

Bir süredir Hollanda’da yaşayan Türkiye kökenli toplum için çalışmalar yürüten Opinie Vakfı (Stichting Opinie) Sivas katliamında yaşamını yitiren Hollandalı stajer gazeteci Carina Cuanna Thuijs’u ve katledilen diğer aydınları andı.

Opinie Vakfı internet sayfasında yayınladığı metinde Sivas katliamının unutturulmaya çalışıldığını ve katledilen aydınların ancak anılarak ve yaşananın hesabını sorarak yaşatılabileceklerini vurguladı.

Vakfın yayınladığı metin şöyle:

“Vakfımızla birlikte yola çıkarken Hollanda tarihinden olumlu örnekleri bilmeyenlere anlatmayı, bilenlere de tekrar anımsatmayı hedefliyoruz demiştik. Hollanda tarihinden güzel örnekler, tarihe damgasını vuran olaylar ve bir de Hollanda’nın asi çocuklarını tanıtmaktı amacımız.

Bu sefer tarih karşımıza yaşanan bir felaketin içinden yaşadığımız memleketin, yani Hollanda’nın çok da tanınmayan çocuklarından birini çıkarttı. Carina Cuanna Thuijs, gazeteci, 23 yaşında... 23 yaşında, çünkü Nazım Hikmet’in de söylediği gibi büyümez ölü çocuklar...

Sivas’ta, bundan tam 17 yıl önce, Madımak otelinde, devletin, polisin, ordunun göz yumduğu, görmezden geldiği gerici bir güruhun katlettiği 35 insandan sadece biri Carina Cuanna Thuijs.

Carina Cuanna Thuijs gazeteciliğe yeni adım attığı o günlerde Sivas'ta yapılacak Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak için gitmişti Sivas’a. Ordan bize şenlik haberleri getirecekti. Kendisine ve ülkesine çok da yabancı olmayan o kültüre ait izlenimlerini paylaşacaktı eğer katledilmeseydi. Oysa şimdi O’na dair o kadar az bilgi var ki bulabildiğimiz. Yazacağı haberlerden tanıyacaktık eğer yaşasaydı, şimdi elimizde sadece küçük bir fotoğrafı kaldı.

Ve gericilik o kadar ilerledi ki, 12 Eylül faşizminden beslenen ve 12 Eylül rejiminin yaratmış olduğu ortamdan güçlenen gericilik 2 Temmuz 1993’te 35 insanı yakarak katletti. Öyle desteklendi ki bu gerici güruh onların avukatlığını yapanlar bu ülkenin insanlarına katliamı nasıl desteklediklerini gösterdiler ve şimdi de iktidarda Sivas katliamını unutturmak istiyorlar.

Unutmamak için ölenlerin adını ezberlemeli önce. Sonra hikayelerini bilmeli. Öyle ki hikayelerini bildiğimiz zaman özlemeye başlıyoruz insanları. Hikayelerini bildiğimiz zaman unutmuyoruz onları... Ve unutturmuyoruz bir katliama kurban giden aydınları...”

Ayrıca katliamda yaşamını yitiren aydınların isimlerini de metnin altına ekleyen vakıf katledilen aydınlara dair yazılmış yazılara da yer verdi.

(soL - Hollanda)