Özgürlüğüne kavuşan 12 Eylül mektupları Hollanda’da

“12 Eylül Tanıkları Hollanda” adı altında kurulan bir insiyatif tarafından organize edilen “Özgürlüğüne Kavuşan Mektuplar ve 12 Eylül Paneli” Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği’nin Amsterdam şubesinde gerçekleştirildi.

12 Eylül döneminde cezaevlerinde yazılmış fakat o sürecin ardından uzun yıllar sahiplerine iletilmeyen mektupların Hollandaca ve Türkçelerinin ve 12 Eylül fotoğraflarının sergilendiği salonda ilk olarak ziyaretçiler bu belgeleri yakından görme şansını elde ettiler.

Serginin gezilmesinin ardından 12 Eylül dönemine tanıklık etmiş kişilerin anılarını paylaştıkları bir panel yapıldı. Aralarında bir avukat, bir sosyolog ve birçok mültecinin bulunduğu konuşmacılar 12 Eylül sürecinde yaşadıklarını dinleyicilerle paylaştılar. Konuşmacıların anılarının ilgi ile dinlendiği panelde 12 Eylül döneminde yaşanan işkencelerin, zulmün ve tecritin hiçbir zaman unutulmayacağı vurgulandı.

Etkinliğin son bölümünde katılımcılar 12 Eylül döneminde yurtdışına çıkmak zorunda kalan ve uzun bir süredir Türkiye’den uzakta yaşayan Ali Asker’den 12 Eylül’de ve sonrasında yaşananların anlatıldığı parçalar dinlediler.

(soL - Hollanda)