Lahey Büyükelçiliği 2009 yılı değerlendirmesi

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği tarafından 2009 yılı Türkiye – Hollanda ilişkilerine dair genel bir değerlendirme raporu yayınlandı. Değerlendirme raporunda öne çıkan nokta ise ikili ticaret adına atılan adımlar oldu.

Hollanda’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği tarafından geçtiğimiz günlerde 6 maddelik bir 2009 yılı değerlendirmesi yayınlandı. Yapılan değerlendirmede uzun yıllardır süren köklü siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve sosyal bağlara sahip olunduğu belirtildi. Hollanda ile ilişkilerin her alanda hızla gelişmekte olmasından büyük bir memnuniyet duyulduğu da belirtilen değerlendirmede, "2009 yılında Türkiye ile Hollanda arasında gerçekleştirilen karşılıklı üst düzey ziyaretler, ikili ticaret ve yatırım hacminin ulaştığı seviye, Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarının entegrasyonu konusunda atılan adımlar, ikili ilişkilerimizin ulaştığı olumlu seviyeyi yansıtmaktadır" denildi.

2009 yılı boyunca Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Hollanda’yı ziyaret ederek Hollandalı muhataplarıyla görüştükleri ve Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldikleri de raporda belirtildi. Bunun dışında Hollanda Ulaştırma, Bayındırlık ve Su Yönetimi Bakanı Camiel Eurlings, Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk ve son olarak Avrupa İşleri Bakanı Frans Timmermans’ın Türkiye’yi ziyaret ettikleri belirtildi. Bu ziyaretler sırasında yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanın sıra Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin ilerletilmesine ve Hollanda’daki Türk vatandaşlarının sorunlarının çözümüne yönelik ortak irade teyit edildiği belirtildi.

Değerlendirmede kültür ve turizm alanlarında da ikili ilişkilerin olumlu yönde geliştiği belirtilirken ticaret alanındaki gelişmeler de açıklandı. Ayrıca ticaret alanında Hollanda’nın son beş yıldır Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcı ülkeler arasında ilk üç sırada yer aldığı, Hollanda’da Türk kökenli girişimciler tarafından kurulmuş yaklaşık 13 bin 500 işyerinde 50 bini aşkın kişiye istihdam sağlanmakta olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Türkiye’de faaliyet gösteren Hollanda şirketlerinin sayısı bin 700’ü aştığı, ülkeler arasında ikili ticaret hacminin 2008 yılında 6,5 milyar dolara yaklaştığı belirtildi.

Raporda 2010 yılında da gelişmelerin olumlu seyretmesi için çalışmaların aynı şekilde devam edeceği belirtildi.

(soL - Hollanda)