Kar payı tuzağından kurtulmak mümkün

Kar payı vaadiyle gurbetçilerden para toplayan İttifak Holding Almanya Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülen davayı da kaybetti.

İttifak Holding Yüksek mahkeme kararı ile kadar mağdur ettiği gurbetçilerden Mustafa İ.’nin parasını faizi ile ödemek zorunda kaldı.

Yeşil sermaye olarak da tanımlanan ve kar payı anlaşmaları ile yurtdışında bulunan gurbetçilerden para toplayan İttifak Holding, açılan davada suçlu bulundu. Daha önce Berlin Eyalet Mahkemesi’nde Sivaslı işçi Mustafa İ. tarafından açılan davada mahkum edilen İttifak Holding bu kararı yüksek mahkemeye götürmüştü. Aradan geçen süre de hesaba katılarak 10 yıl sonra İttifak Holding, Mustafa İ.’nin parasını faizi ile birlikte geri ödemeye mahkum edildi.

İttifak Holding’in merkezi Konya’da bulunuyor. Diğer mağdurlar gibi Mustafa İ.’ye de parasını dilediği zaman geri alabileceği vaadinde bulunulurken, Mustafa İ.’nin bu talebi Holding tarafından reddedildi. Uzun süren itirazlarının ardından taleplerinin karşılanmaması üzerine Mustafa İ. 23 Temmuz 2008 tarihinde dava açtı. Berlin Eyalet Mahkemesi paranın geri ödenmesine hükmetti. Bu karara itiraz eden İttifak Holding davayı Yüksek Mahkeme’de temyize götürdü. Temyiz talebini reddeden Yüksek Mahkeme, Berlin Eyalet Mahkemesi'nin verdiği kararı onayladı.

Yüksek Mahkeme tarafından verilen karara dair bir değerlendirme yapan Mustafa İ'nin avukatı Ümit Akça alınan kararın emsal teşkil edeceğini ve bu yüzden oldukça önemli olduğunu belirtti. Ümit Akça ayrıca bu tür kurumlardan mağdurların paralarının almalarının çok zor olduğunu ve bu karar sayesinde dava açarak paralarını alma ihtimallerinin yükseldiğini söyledi.
(soL – Dış Haberler)