Irkçılık için ödüllü kampanya

İsviçre'nin ırkçı söylemleri ile tanınan İsviçre Halk Partisi (UDC-SVP) önümüzdeki kısa dönemde birden fazla yeni yasa önerisinin halk oyuna sunulması için yeni bir imza kampanyası daha başlattı.

Yakın gelecekte halk oylamasına sunulması beklenen yasa önerilerinin başında yabancıları doğrudan ilgilendiren konular geliyor. Burka ve türbanın yasaklanması, yeni vergi yasası, yabancılara verilen vatandaşlık haklarına dair yasanın değiştirilmesi bu başlıklardan bazıları.

UDC-SVP partisi sadece ülkede yaşayan yabancılardan alınmak üzere kurgulanmış yeni vergi yasasının hazırlıklarına başladıklarını da belirtti. Parti tarafından yapılan açıklamada ‘Bu ülkede yaşayan her yabancı, İsviçre'de yaşamanın bedelini ödemelidir.’ dendi. Ülkede en düşük ücret karşılığında en ağır işlerde çalıştırılan yabancılar yine ülkedeki işsizliğin ve hayat pahalılığının temel kaynağı olarak hedef gösterildi.

Hazırlıkları yapılan yasaya göre İsviçre’de yaşayan yabancılardan özel bir ek vergi alınacak. Isviçre askeri bütçesine ek gelir kaynağı olarak tasarlanan bu vergi uygulamasında, ülkede yaşayan her yabancıdan genel vergi dışında bir de özel ek vergi alınacak.

İsviçre’de yasa önerilerinin halk oyuna sunulabilmesi için yasal olarak belirlenen sayıdaki imzanın toplanması gerekiyor. UDC-SVP yöneticileri parti sempatizanlarını imza kampanyası boyunca daha aktif faaliyet içine çekebilmek için, bir de ödül vaat ediyor. İmza toplama kampanyasına aktif katılan parti yandaşları ödül olarak önemli turistlik merkezlerde ücretsiz tatil yapmak ve partinin en ileri gelen üst düzey yöneticileri ile birlikte yemekli toplantılara katılmak gibi ödüller kazanabilecek.

Cenevre kantonu dahilinde siyasi amaçlı ödül vermek yasaların ihlali anlamına geliyor, bu nedenle en kısa zamanda en fazla imza toplayan parti sempatizanı ailesi ile birlikte, St. Gallen kantonu yöresinde Toggenburg’de bir hafta ücretsiz tatil yapmaya hak kazanacak.

"Bulgaristan ve Romanya göçmenleri sorunun kaynağı"
İsviçre Avrupa Birliği ülkesi değil, ancak İsviçre ile AB'nin karşılıklı işbirliği sözleşmesi gereğince AB ülkesi vatandaşları İsviçre’de de serbest dolaşım hakkına sahipler. Bulgaristan ve Romanya'nın da AB'ye katılmasının ardından bu ülkelerden Avrupa’ya gelen göçmenlerin bazıları da İsviçre’yi seçti. UDC-SVP Partisi bu ülkelerden gelen göçmenlerin dilencilik yaparak asayişi bozduklarını ve birçok soruna yol açtıklarını iddia ediyor.

Ülkede son dönemlerde özellikle de kadınlara ve yaşlılara yönelik saldırıların, kapkaç olaylarının ve hırsızlık vakalarının olağanüstü artış göstermesine dikkat çekilirken, UDC-SVP Partisi bu konuyu politik anlamda fırsata çevirmek amacıyla yaşananlardan sorumlu olarak göçmenleri hedef gösteriyor.

Ülkede dilencilik mafyasının oluştuğunu ileri süren ırkçı parti Bulgaristan ve Romanya’dan gelen göçmenleri bundan sorumlu tutuyor. Yaşanan sorunlardan sorumlu tutulan Bulgaristan ve Romanya göçmenleri için ayrı bir statünün uygulanmasının zorunlu olduğunun belirtildiği açıklamada bir an önce bu konuda yasal değişikliğe gidilmesi öneriliyor.

(Ali Azad / İsviçre)