HTIB: Kirli ellerinizi Nazım Hikmet'in üzerinden çekin!

Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTIB) Başkanı Mustafa Ayrancı, Hollanda'da yapılan Nazım Hikmet etkinliklerine dair bir açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın Amsterdam kentinde Nazım Hikmet’in ‘vatanseverliği’ hakkındaki bir kitabın tanıtım toplantısı yapılmıştı. HTIB Başkanı Mustafa Ayrancı, bu etkinlik hakkında bir açıklama yaptı.

“Yıllardır Nazım Hikmet’i ‘komūnist’, ‘vatan haini’ diye suçlayıp tukaka eden ‘milliyetçi-mukaddesatçı’, yeminli sol dūşmanları, şimdi onu allayıp, pullayıp siyasi emellerine alet etmek için çırpınıp duruyorlar” diyen Ayrancı sözlerine bu kişilerin bunu yaparken her şeyi ellerine gözlerine bulaştırıp, ortalığı berbat ettiklerini ve sosyalistlere saldırmayı da ihmal etmediklerini de ekledi.

Bu kişilerin amaçlarının Nazım’ı ‘milliyetçi’, ‘ mukaddesaatçi’ gösterip kendilerine mal etmek olduğunu belirten Ayrancı, bu toplantılar elbette yapılabilinir, buna kimsenin karışamayacağını ama toplantıdan sonra dünün ‘milliyetçi-mukaddesatçı’ları ve bugūnūn ‘muhafazakar demokrat’ları toplantıya neden komünistlerin katılmadığını sorgulayamayacaklarını belirtti.

Yıllardır Nazim Hikmet’i karalayan bu kişilerin, bugün hiç bir şey olmamış, bunların hiç birisi yaşanmamış gibi Nazım’a sahip çıkmaya çalıştıklarını belirten Ayrancı, bu tür etkinlikler yapmadan önce sosyalistlerden ve Nazım’dan özür dilemelilerdir dedi.

Ayrıca, Nazım’ı ‘vatansever’ kisvesi altında milliyetçi birisi olarak lanse etmeniz ona yapılabilecek en būyūk hakaret olduğunu belirten Ayrancı “Nazım, miliyetçi olmadığı gibi dindar bir insan hiç değildir” dedi.

Ayrancı açıklamasında şunlar söylendi: “Sosyalistlerin neden toplantınıza katılmadığına gelince: Sosyalistler, Nazım Hikmet’i sevmeyen, ona yıllardır hakaretler eden, bugūn ise onu siyasi emelleri için kullanmaya kalkışan hokkabazların dūzenlediği toplantılara katılmayacak kadar Nazım’ı seven ve onun dūşūncelerine samimi bir biçimde inanan insanlardır. Bu tūr konularda sosyalistleri suçlamadan önce birkaç kez dūşūnmenizi tavsiye ederiz.

"İnsan cahil olabilir, ama bu kadar cūretkar olması akla zarardır.”

(soL - Hollanda)