Hollanda’da Türkiyelilerin entegrasyon çilesi

Hollanda Entegrasyon Bakanı Van Middelkoop, Rotterdam Mahkemesi’nin Türkiye vatandaşlarını entegrasyon kursları zorunluluğundan muaf tuttuğu kararının iptali için dava açacağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta Rotterdam Mahkemesi tarafından sonuçlandırılan davada Türkiye vatandaşı olan ve biri uzun süredir biri ise kısa süredir Hollanda’da yaşayan davacıların taleplerinde haklı olduklarına hükmedildi. Entegrasyon kurslarına katılma zorunluluğunun Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yapılan antlaşmalarla çeliştiğinin belirtildiği kararda Türkiyeli davacılar haklı bulundu.

2007 yılından bu yana yürürlükte bulunan yasa Hollanda’da oturum iznine sahip olan kişilerin dahi Hollanda’da kalabilmek için entegrasyon sınavına tabi tutulmalarını ve bu sınavdan başarılı sonuç almalarını şart koşmakta. Ayrıca sınav ücretleri de sınava tabi tutulan yabancılar tarafından karşılanıyor. Avrupa Birliği vatandaşları ise bu zorunluluktan muaf tutuluyor.

Hakim, kararında Türkiye vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde kalabilmeleri için bu ülke vatandaşlarının ödediğinden daha fazla para ödemesinin Türkiye ile yapılan anlaşmalara uymamak anlamına geldiğini ve Hollanda’da yürürlüğe giren sınav parası uygulamasının da bu kapsamda anlaşmalara aykırı olduğunu belirtti.

Ayrıca kararda bu tür uygulamaların 1 Aralık 1980 tarihinde alınan Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiyeli çalışanların durumunu zorlaştıracak yeni uygulamalar başlatamayacağına dair karar ile çeliştiği de vurgulandı. Bu karar Türkiyeliler ve Avrupa Birliği vatandaşları arasında bu konuda ayrımcılık yapılmamasını öngörüyor. Bu uygulamadan kaynaklanan ve sınavdan geçemeyen ve oturum hakkı bulunmayan Türkiyeli çalışanların ipotek ve kredi almak gibi konularda zorlandıkları ve bütün bunların yabancı çalışanların iş hayatındaki şartlarını olumsuz olarak etkilediği belirtildi.

Bu karara karşı dava açacağını belirten Bakan Van Middelkoop ise Türkiyelilerin entegrasyon eğitimi sayesinde daha kolay iş bulabileceklerini, bu yüzden de kararın doğru olmadığını iddia etti.

(soL - Hollanda)