Göçmen çocuklarının sosyal gelişimi sıkıntılı

Almanya’da göçmen çocuklarının sosyal açıdan gelişmediği vurgusu bir araştırma ile tekrar kamuoyuna sunuldu.

Alman basınına yansıyan haberlere göre, Almanya’da yaşayan göçmenler çocuklarını yuvalara göndermekte isteksiz davranıyorlar. Yuvalarda verilen eğitimin çocukların gelişimindeki önemi ön plana çıkarılırken, göçmenlerin çocuklarının neden yuvaya gönderilmediğine ilişkin herhangi bir araştırma yapılmıyor.

Almanya’da 2013 yılında yürürlüğe girecek olan üç yaş altındaki her çocuğun yuvaya gitmesini öngören yasa kapsamında bir ön araştırma yapan Bertelsmann Vakfı, sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Basına “göçmenler çocuklarını yuvaya göndermiyor” ifadesiyle yansıyan araştırmanın sonuçları şöyle: Batı Almanya'daki eyaletlerde yaşayan göçmenlerin yüzde 84'ü, Almanların yüzde 93'ü çocuğunu 3 ila 6 yaş arasında yuvaya gönderiyor. Bu oranların diğer eyaletler için farklı olduğu da belirtilen araştırmada, Kuzey Almanya’daki Schleswig-Holstein eyaletinde Almanların yüzde 91'inin, göçmenlerin ise yüzde 60'ının çocuğunu yuvaya gönderdiği saptandı. Berlin eyaletinde Alman ailelerin yaklaşık tümünün, göçmenlerin yüzde 80'inin çocuğunu yuvaya gönderdiğine işaret edildi.

Bertelmann araştırmasında çocuklarını yuvaya göndermeyen ailelerin gerekçeleri yer almıyor.

2013 yılında yürürlüğe girecek olan yasa hakkında belediyelerden gelen açıklama ise, bu yasanın yürürlüğe girebilmesi için 2013 yılında 750 bin yerine 1,3 milyon yuvanın gerektiği, ama bunu sağlayacak maddi imkanların olmadığıydı.

Berlin Neukölln ilçesinin Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky, göçmen çocuklarının yuvaya gitmelerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söylerken, Sosyal Demokrat Parti’li Felicitas Tesch, sadece sosyal açıdan sorunlu ailelerin çocuklarının değil, tüm çocukların yuvaya gitmesinin zorunlu hale getirilmesinin doğru olacağını belirtmişti.

(soL – Dış Haberler)