Darmstadt toplantılarında Haziran Direnişi tartışıldı

Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’ndaki etkinliklere alternatif olarak Darmstadt’ta Book&Art Kitabevi tarafından düzenlenen iki toplantıda güncel gelişmeler ışığında Türkiye sol tarihi ve Haziran Direnişi’nin sonuçları tartışıldı.

(soL - Darmstadt) soL gazetesi yazarı Aydemir Güler ve gazeteci yazar Mustafa Kemal Erdemol’un konuk olarak katıldığı toplantılarda, konuşmacılar Türkiye’nin yeni bir toplumsal muhalefet sürecine girdiğini vurguladı.

Aydemir Güler: “Sosyalizm acil bir görevdir”
Darmstadt’ta düzenlenen ve toplumsal muhalefet sürecinin yansımalarının değerlendirildiği yazar-yayıncı Cemil Fuat Hendek tarafından yönetilen ilk toplantıda Aydemir Güler’in “Türkiye Sol Tarihinde Yöntem ve Tartışmalar” kitabından hareketle güncel siyasete ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Güler, herkesi şaşırtan Gezi olayları ve Haziran Direnişi’nin ışığında, devrimci tarihin bir bütün olarak sahiplenilmesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgularken, Türkiye’deki sosyalist mücadele tarihine keyfi, ayıklayıcı, dışlayıcı yönelimlerle yaklaşılamayacağının altını çizdi. Güler, “Ancak bu tarihe elbette ve mutlaka eleştirel yaklaşılmalıdır” diye konuşurken, “Türkiye’de sosyalizmin acil bir görev olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

Erdemol: Devrim değil, ama çok değerli
Düzenlenen ikinci toplantıya gazeteci-yazar Mustafa Kemal Erdemol konuk olurken, Erdemol yeni kitabı “Gezi Parkı Direnişi”ni esas alarak bir “direniş bilançosu” yaptı.

Taksim’den tüm Türkiye’ye sol bir itirazın, ideolojik ve modernist bir kalkışmanın yayıldığına dikkat çeken Erdemol, “Gezi olayları bir devrim değildir, böyle aceleci sonuçlara itibar edilmemelidir. Ama Türkiye’yi büyük ölçüde değiştirmiştir. İnsanını değiştirmiştir. Ortada dinciliğe muhafazakârlığa karşı, aydınlanmacı, sol bir kitle direnişi vardır. Bu pozitif enerjinin ne kadar önemli olduğu her geçen gün biraz daha belirginleşiyor” diye konuştu.

Konuşmasında Gezi Parkı’nda başlayan eylemlere başından itibaren hem aktivist hem de gazeteci olarak katıldığını, buradaki gözlemlerini ve çıkardığı sonuçları gerek yazılarında gerekse son kitabında tartışmaya açtığını belirten Erdemol, “Gezi’de iktidara yüklenen, ama kendisi iktidarı hedeflemeyen, yani iktidar devralmayı düşünmeyen bir direniş, bir kalkışma yaşandığını” dile getirdi. Erdemol konuşmasında protestoların sol öz taşıdığını ifade ederek 90 kuşağının Gezi sürecine damga vurduğunu ve bu kuşağın kendisine önceki kuşaklardan miras kalan özgürlük, demokrasi taleplerini, başka ve kimilerine göre ikincil taleplerle de birleştirmeyi başardığını ifade etti.

Doğan Yılmaz: Yeni etkinlikler düzenleyeceğiz
Darmstadt’taki etkinlikleri düzenleyen Book&Art Kitabevi adına Doğan Yılmaz, alternatif toplantıların Frankfurt’ta her yıl düzenlenen ve gittikçe daha da ticarileşen Uluslararası Kitap Fuarı'na bir tepki olarak yapıldığını belirtirken amaçlarının Frankfurt’taki Kitap Fuarı’na ekonomik nedenlerle katılma imkanı olmayan yayınevi ve yazarlara bu dönemde bir alan açmak ve kendilerini tanıtmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Bu amaçla Book&Art Kitabevi olarak, Yazılama Yayınları ve bazı yerel gruplar ile birlikte, bu arada Taksim Dayanışma ve “Çarşı” grubu desteğiyle ilk kez bu okuma akşamlarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, okuma ve söyleşi etkinliklerine süreklilik kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.