Çocuklarımız şişmanlıyor

Hollandalı Bakan Rouvoet göçmen çocukların kilo problemlerini açıkladı, bunun üzerine profösör Remy Hirasing sorumluluğu başkalarına yıkmayın dedi.

Hollanda’nın Gençlik ve Aile Bakanı André Rouvet obezite başlıklı bir kongrede bakanlık adına bir konuşma yaparak, göçmen ailelerinin çocuklarının obez olmamaları için daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Bakan Rouvet araştırmaların sonuçlarında göçmen çocukların Hollanda’nın yerlileri olan çocuklardan daha kilolu olduklarının ortaya çıktığını belirtti.

Bakan “göçmen anneler çocuklarına her gün yemek yapmak ile meşguller, göçmenlerde yemek kültürü önemli bir yer kaplıyor ve hatta misafirperverliğin bir simgesi olarak görülüyor” dedi. Rouvoet spor konusunda da genelde göçmen spor klüplerinde sadece erkekleri gördüğünü, kız çocuklarının da spor yapıp yapmadığı konusunda emin olmadığını belirtti.

Sorumluluğun ailelerde olduğunu vurgulayan bakan, ailelerin çocuklarıyla daha çok ilgilenmeleri gerektiğini belirtirken "çocukların daha sağlıklı beslenmeleri gerekiyor ve daha çok hareket etmeliler" dedi.

Amsterdam Özgür Üniversite’si genç sağlığı alanı profösörlerinden ve Obezite Bilgilendirme Merkezi başkanı Remy Hirasing, Bakan Rouvet’in sözlerini populerist bulduğunu belirtirken, bu şekilde aileleri suçlayarak, ‘suç sizin, sonuçlarını da siz çekin’ demeye getirdiğini belirtti.

Hirasing politikacıların görevinin profosyonellerin yerine konuşup, ailelere onlara ne yapmaları gerektiğini anlamalarının olmadığını söyledi. Politikacıların bunun yerine obezite araştırmaları için daha fazla bütçe ayırmalarının daha iyi olacağını belirtti. Profösör sözlerine özellikle göçmen çocuklarının obezite olmalarının nedenlerini ve Hollanda yerlisi çocuklarının obezite olmalarının nedenlerini inceleyen bir araştırmanın henüz yapılmadığını ekledi.

Göçmen kız çocuklarının daha az spora gittiğinin bir gerçek olduğunu belirten Hirasing, bu durumdan aileleri sorumlu tutmanın doğru olmadığını, bunun sebeplerinden birinin de maddi imkansızlıklar olduğunu belirtti. Spor klüplerine üye olmanın oldukça fiyatlı olduğunu, aynı şekilde sağlıklı beslenmenin de oldukça pahalı olduğunu sözlerine ekledi.
(soL – Hollanda)