Celalettin Kesim Berlin'de anıldı

5 Ocak 1980 yılında faşistler tarafından öldürülen Celalettin Kesim, katledilişinin 30. yılında anıldı.

5 Ocak 1980 yılında Berlin’de bildiri dağıtırken faşist ve gerici güruh tarafından katledilen Türkiye Komünist Partisi üyesi Celalettin Kesim, katledilişinin 30. yılında Kotbusser Tor’daki anıtının başında, yoldaşları, dostları, ve Berlinli anti faşistler tarafından anıldı.

Anmaya katılanlar okunan bildirinin ardından tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulundular, Kesim’in anıtını mumlar ve karanfillerle donattılar.

Öğretmen, sendikacı, Türkiyeliler Merkezi Sekreteri ve TKP üyesi Celalettin Kesim’in Berlin’in göbeğinde katledilmesi, arkasındaki özneler tam olarak aydınlatılamamış da olsa, darbeye giden günlerde Avrupa’daki Türkiyeliler arasında da kitleselleşen Türkiye komünist hareketini yıldırmaya yönelik örgütlü bir müdahale olarak değerlendiriliyor.

Kesim’in yakın arkadaşı ve yoldaşı Mebrure Tezcan, üç hafta önce soL’da El Kapıları başlığı altında yayınlanan röportajında katliamı şu şekilde anlatmıştı:

“Cemalettin’i şu camiden çıkıp gelenlerden birisi bıçaklayıp öldürdü. Bazı solcular bunu açık açık söylemiyor, dincilerin tabanını küstürmemek için. Ama kusura bakmasınlar. Arkasında MİT de olabilir, Alman devleti de olabilir ama bıçağı vuran camiden çıkan dincilerdi… Benim de içinde bulunduğum grup Türkiye Konsolosluğu önünde eylem yapıyorduk, Celalettin’in içinde olduğu ise tam burada köşede bildiri dağıtıyordu. Konu Afganistan’dı, Sovyetler’in Afganistan’daki konumu. Dinciler Sovyetler Afganistan’dan çıksın diyordu, çok aktiftiler. Biz de tersi yönde çalışma yürütüyorduk. İşte bu dinciler tam burada bizimkileri sarıyor ve içlerinden birisi Cemalettin’i öldürüyor. O olayda bir kaç arkadaşımız daha bıçaklandı, yaralandı. (TKP üyesi Celalettin Kesim, 5 Ocak 1980’de katledildi. soL.) Celalettin Türkiye’de öğretmenmiş ama burada bir fabrikada çalışıyordu, tornacıydı. İşçiydi ve Türk Merkezi’nin başkanlığını yapıyordu o zaman. İşte ben ilk yönetimdeydim, Celalettin ikincideydi, o zaman öldürdüler onu.”
(soL - Berlin)