Avusturya'da "12 Eylül Cuntası" etkinlikleri

Viyana'da 12 Eylül darbesi konulu düzenlenen etkinlikte, darbenin otuzuncu yılında neler yapılabileceği konuşuldu.

Avusturya'da, "30. Yılında 12 Eylül Cuntası: Dünyanın, hâlâ darbe anayasasıyla yönetilen tek ülkesi Türkiye, milliyetçilik ve İslamizasyon kıskacındaki ülke!" başlığı altında başkent Viyana ile ülkenin çeşitli kentlerinde yapılacak etkinliklerle 12 Eylül darbesini yapan generallerin yargılanmalarının sağlanması, cunta dönemindeki cinayet, işkence ve diğer insanlık suçlarını işleyenlerin cezalandırılmaları amaçlanıyor.

Viyana'da 12 Eylül cuntası karşıtı kişi ve kuruluşların katılımıyla yapılan toplantıda, 3-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmesi düşünülen etkinliklerin, darbenin sonuçlarını işleyen görsel ve yazılı çalışmaları tekrar gündeme taşımayı,12 Eylül Anayasası'nın tüm yaptırımlarının iptal edilmesi için girişimlerde bulunmayı, hukuksal seçenekleri değerlendirerek yeni bir dava açılmasına yardımcı olmayı, Avrupa'daki olanakların yardımıyla paralel bir yargı sürecinin başlatılmasını sağlamayı, 78'liler Federasyonu'nun başvurusunu güncelleştirmeyi, AB Parlamentosu'ndan ve Avrupa Konseyi'nden siyasi yargılama kararı çıkarmayı, 12 Eylül Rejimi'nin haksızlığını ve insanlık dışı vahşetini dünya basınına duyurmayı, tüm demokratik kurum ve kuruluşları, ulusal parlamentoları, ilgili birimleri ve kişileri bilgilendirerek 12 Eylül darbecilerinin yargılanmalarını gerçekleştirmeyi, TBMM'de siyasi olarak yargılamanın önünü açmayı amaçladığı vurgulandı.

Girişimin sözcülerinden Mustafa Akgün, çalışmaya ilişkin bilgi verirken, "Geçmişle yüzleşmeden yenilenemeyeceğimiz ortada. 12 Eylül darbesiyle hesaplaşmadan sorunlarımızın çözümlenemeyeceğini biliyoruz. Burada ölçütümüz, uluslararası kabuller ve uygulamalardır, evrensel insan haklarıdır" dedi. Akgün, konunun uluslararası gündeme, bu arada AB organlarına taşınması için de yapılacaklar bulunduğunu belirterek hem Türkiye'nin uluslararası hukuksal kararlara uyumuyla yeniden yapılacak yorumların, hem de Türkiye'nin kabul ettiği AB ölçütlerinin darbecilerin yargılanmalarına olanak verebileceğini söyledi.

Tüm Avrupa'da, etkinlik süresince 78'liler Federasyonu'nun hazırladığı resim sergisinin güçlendirilerek sunumu, şiir dinletileri, film gösterileri ve panellerle 12 Eylül Darbesi'nin halk düşmanı yanının vurgulanacağı belirtilen toplantıda ayrıca idam edilen devrimcilerin son sözlerinin ve fotoğraflarının anımsanması, gönderilmemiş ya da ulaştırılmamış mektupların sunulması, işkence aletlerinin sergilenmesi, mağdurların tazminat davası açabilmelerine destek amacıyla kampanya başlatılmasının düşünüldüğü de açıklandı.

(soL - Viyana)