Avusturya Parlamentosu'nun gündeminde 'ırkçı' önergeler

Avusturya Parlamentosu´na Türkiye kökenli göçmenleri hedef alan soru önergeleri verilmeye devam ediliyor.

Son olarak aşırı sağcı Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) üyesi milletvekili Martina Schenk, Meclis Başkanı Barbara Prammer'e sunduğu soru önergesinde, 'zorla evlendirme' olaylarında Türkiye kökenlilerin oranını sordu.

Martina Schenk, önergesinde Avusturya'daki zorla evlendirme vakalarının daha ayrıntılı araştırılmasını istedi. BZÖ'lü milletvekili, son iki yılda ne kadar zorla evlendirme olayının yaşandığının, bu rakamlara nasıl ulaşılabileceğinin, olaylara karışan kişilerden kaçının Avusturya vatandaşlığına sahip olduğunun ve kaçının Türkiye kökenli bulunduğunun ortaya çıkarılmasını istedi.

Avusturya´da halen zorla evlendirme üzerine sağlıklı bilgilere ulaşmak, söz konusu olaylara ilişkin istatistiklerin yetersizliğinden dolayı olanaksız görülüyor. Ceza Kanunu´nda 2004 yılında yapılan değişiklikle, tecavüz ve evlilik içi cinsel şiddet arasında hukuki açıdan ayrım kalmamış durumda. Değişikliğe göre ayrıca fiilen cinsel şiddet ve zorlama eyleminde bulunanlarla birlikte, bu suça yataklık edenler de yargılanacaklar. Yeni yasayla kızını zorla istemediği bir insanla beraber olmaya zorlayan baba da aynı oranda suçlu olarak değerlendiriliyor. Zorla evliliğin özel değil kamu suçu haline getirilmiş olması da bu yasa kapsamnda öngörülen başka bir değişiklik.

(soL - Viyana)