‘Artık görünmez olmak istemiyorum’

Hollanda ve Türkiye uyruklu Birsen Başar yazdığı otobiyografik kitabında yıllar sonra kendisinde teşhis edilen otizm hastalığını işledi.

‘Artık görünmez olmak istemiyorum’ başlıklı kitap Nisan ayında Türkiye’de, Eylül ayında ise Hollanda’da yayınlanacak.

Türkiye’de gençler arasında görülen otizmin dışa vurulmadığını belirten Birsen Başar otizmin sadece küçük yaştaki çocuklarda ve ilerlemiş evrelerde farkedildiğini söylüyor. Birçok insan yüksek öğretim fakültesinde mezun olduğum için onlara otistik olduğumu söylediğimde bana inanmıyorlar diyen Birsen Basar Hollanda’da otizm tanısının konulmasındaki gecikmeyi ise yabancı çocuklarda bu tür davranışların normal karşılanmasına bağlıyor.

Birsen Başar bu süreçte Hollanda’da birçok kurumla görüşmelerde bulunmuş. Hollanda Otizm Derneği ile ‘Otizm ve Yabancılar’ başlıklı bir çalışma da başlatan Birsen Basar ilerleyen günlerde yabancılar için bir vakıf kurmayı planladığını belirtti.

Kitabında yaşadıklarını ve kendi tecrübelerini yalın bir dille anlatan Birsen Başar özellikle okul hayatı boyunca yaşadıklarının önemli olduğunu vurguluyor. Yazar bütün okul hayatı boyunca sosyal ilişkilerde sorunlar yaşadığını ve toplu proje çalışmalarında çok zorlandığını belirtiyor.

(soL - Hollanda)