Almanya’da yıllardır bitmeyen dava

7 Ocak 2005 tarihinde Almanya’nın Dessau Polis Karakol’unda diri diri yanarak hayatını kaybeden Our Jalloh davası halen sonuçlanamadı.

Oury Jalloh 7 Ocak 2005 sabahı Dessau polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra, bulunduğu hücrede ellerinden ve ayaklarından bağlı bir şekilde yanarak hayatını kaybetmişti.

Yıllardır devam eden ve netlik kazanmayan dava artık Magdeburg Yerel Mahkemesi'nde görülecek.

2009 yılının Mayıs ayında Oury Jalloh Anısına Girişim grubu ve Almanya’daki ilgili Afrikalı / Siyah Toplulukları konuya dair bir açıklama yaparak Oury Jalloh’un ölüm sebebini araştıracak bağımsız bir komisyonun oluşturulmasını talep etmişlerdi.

İlgili açıklamada şunlarada yer verildi: “Geldiği kıtadaki bitmeyen savaşlardan kaçmış bir Afrikalı olan Jalloh önce vatanı Gine’den Sierra Leone’ye, oradan da kendisini kurtarmak için Almanya’ya kaçmıştı.

Ölümünden sonra Dessau makamları, Afrikalı toplulukları haberdar etmeden, yanmış bedeninin Gine’ye geri gönderilmesi için tedbir almaya başladılar. Dessau’daki (Black Community) Siyah Topluluk bu duruma öfkeliydi ve hemen sert bir protesto başlattılar. Oury Jalloh’un cenazesinin Afrika’ya gönderilmesinden önce, ölüm sebebinin araştırılmasını talep ettiler.

Oury Jalloh’un bedenindeki yaralanmalar (kırık burun ve zedelenmiş kulak zarı) ancak Alman makamlarından bağımsız olarak yapılan ikinci otopside ortaya çıkabildi. Yangının ileri sürülen sebebi olan çakmağın izleri, 5 numaralı hücrede yapılan ikinci araştırmada yanık kalıntıları arasında bulunabildi. Çakmak, şu ana kadar süren çelişkili tartışmalara yol açtı. Bu çakmağın, Oury Jalloh’un ölümünün ve açıklığa kavuşmamış soruların sembolü haline gelmesine rağmen, mahkeme bu konuyla ilgili gerçekleri günyüzüne çıkarmak için hiçbir çabada bulunmadı.”

Olayın yaşandığı Almanya’nın Dessau kentinin aşırı sağcılarla anılması ve geçtiğimiz senelerde yaşanan sağcı olayların bir çoğunun bu kentte yaşanmış olması ise dikkat çekiyor.

Deutsche Welle Türkçe internet portalında Aşırı Sağcılığa Karşı Gezici Bilgilendirme Ekibi'nden Mario Bialek’in konuya dair sözlerine yer verildi. Bialek, son yıllarda ırkçılık ve aşırı sağcılıkla mücadele eden yapılanmaların sayısındaki azalma nedeniyle, bölgede aşırı sağcı hareketin tırmanışa geçtiğini, bazı kimselerce, işsizlik gibi sorunlardan da yabancıların sorumlu tutulduğunu belirtti.

(soL – Dış Haberler)