Zenginler doymuyor!

DTÖ görüşmelerinde ABD ve AB çeşitli manevralar ile gelişmekte olan ülkelerden istediklerini almaya çalışıyorlar.

soL (HABER MERKEZİ) Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kalkınma ve ticaret içerikli Doha Müzakereleri'nin yeni turu dün Cenevre'de başladı. Toplantının birinci gününe, AB'nin tarımsal ürünlere uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 60 seviyesinde düşürme teklifi damga vurdu.

Doha Müzakereleri, 2007 yılının haziran ayında Potsdam'da yapılan görüşmelerde durma noktasında gelmişti. Tarım ürünlerinin ticareti konusunda ABD ve AB ile başta Çin, Brezilya ve Hindistan olmak üzere birlikte hareket eden gelişmekte olan ülkeler (G-20) arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle askıya alınan görüşmeler, bir yılı aşkın süredir durmuştu.

AB'nin önerisi havuca benziyor
AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Peter Mandelson tarafından görüşmelerde dile getirilen öneri müzakerelerin ilk tartışma başlığı haline geldi. Daha önce tarımsal ürünlerde gümrük tarifelerini yüzde 54 seviyesinde düşürmeyi öneren AB'nin yeni teklifi, kimilerine göre yalnızca eski teklifin, kimi kavramlar ve tanımlar ile oynanarak yeniden hesaplanmasından ibaret.

Ayrıca Mandelson, önerdikleri tarife kesintilerinin "bir hediye olmadığını" özel olarak vurguluyor. Görüşmeler sırasında Çin, Hindistan ve Brezilya'yı kastederek "hızlı gelişmekte olan ekonomilerden henüz sınai ürünlere koydukları gümrük tarifeleri konusunda en ufak bir hareketlenme veya esneklik görmediklerini" belirten Mandelson, "bunu görmemiz gerekiyor" şeklinde konuşuyor.

ABD rakam dahi telaffuz etmiyor
ABD ticaret temsilcisi Susan Schwab ise, ABD'nin gümrük tarifelerinde "devasa kesintiler yapmaya hazır olduğunu" söylüyor, ancak rakam telaffuz etmiyor.

DTÖ görüşmelerinden birkaç gün önce konuşan Schwab, Mandelson'un kullandığı dile benzer bir tavır takınmış ve Doha Müzakerelerinin sonuçlanması için "ABD önderliğinden fazlasına ihtiyaç duyulacak" demişti. Bir rakam açıklamayan ve "devasa tarife kesintileri" vaadinin yeterli olduğunu düşünen Schwab, "şimdi soru gelişmekte olan ülkelerin üstlerine düşeni yapıp yapmayacağı" diyerek topu G-20 tarafına atmıştı.

Müzakereler sırasında Susan Schwab ile Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim arasında özel bir görüşme yapıldığı belirtiliyor. Görüşmede ABD'nin tarım sübvansiyonlarının ve Brezilya'nın otomotiv sektörüne karşı koyduğu gümrük tariflerinin ele alındığı, ancak herhangi bir anlaşmaya varılamadığı belirtiliyor.

ABD halihazırda her yıl çiftçisine 48,2 milyar dolar sübvansiyon veriyor. Uzmanlar ABD'nin tarım sektörünün "liberal" olarak tanımlanabilmesi için bu "devasa" sübvansiyonun 13-16,4 milyar dolar seviyesine, yani yüzde 66-73 oranında indirilmesi gerektiğini hesaplıyorlar.