Yandaştan al 'haber'i: AKP kendi zenginini yaratmamış!

“En Zengin 100 Türk” araştırmasında üst basamaklarda yer alan Topbaş ailesi, Çalık grubu gibi yandaş sermayeyi görmezden gelen Star Gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, AKP hükümetinin diğer iktidarlar gibi kendi zenginlerini yaratmadığını iddia etti.

10 yıldır hükümet olan ve bugün gelinen noktada Suriye meselesinden Kürt sorununa, ekonomiden şehirciliğe, eğitimden sağlığa kadar birçok başlıkta çıkmaza girerek yıpranmış olan AKP iktidarını, yandaş kalemler kurtarma derdinde.

Yıpranan AKP iktidarını verdiği rakamlarla kurtarmaya çalışan Star Gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, bugünkü köşe yazısında “Nerede bu Ak Parti zenginleri?” diye sordu.

Ekonomist dergisi tarafından her yıl açıklanan "En Zengin 100 Türk" araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Karaalioğlu, 10 yıllık iktidar sürecinde kurduğu rant ve sadaka mekanizmasıyla çok geniş kesimleri bünyesine dahil eden AKP iktidarının gelmiş geçmiş tüm iktidarlardan farklı olarak kendi zenginini yaratma çabası içinde olmadığını ileri sürdü.

Bugünkü yazısında, 2001 krizinde uğramış olduğu yıkımın doğal bir uzantısı olarak ekonominin belirli bir büyüme ve genişleme dönemine girmesiyle iktidar olan AKP hükümetinin kişi başına milli geliri, GSYİH’yı, ihracatı artırmasından bahseden Karaalioğlu, bu vesileyle hükümete methiyeler düzdü.

AKP hükümetinin piyasa ekonomisini tüm kurum ve kurallarıyla işletmesinden büyük övünç duyduğunu ifade eden Karaalioğlu’nun verdiği istatistikler arasında zengin ile yoksul arasında büyüyen gelir uçurumunun, gerçek işsizlik oranlarının, birbiri ardına yapılan zamların, düşen alım gücünün ve büyüyen bütçe açığının olmaması ise dikkat çekti.

Karaalioğlu, listedeki AKP zenginlerini görmedi
“2012 En Zengin 100 Türk” listesini inceleyen Karaalioğlu, 10 yıl önceki listede olanların hâlâ yerlerini koruduğuna dikkat çekerek listeye yeni dâhil olanların ise önceki isimlerden farklı olmadığını iddia etti.

Oysa kamuoyu, en zengin listesine 3. sıradan giren Ülker ailesinin, 32. sıradan giren Topbaş ailesinin, 42. sıradaki Ahmet Çalık’ın AKP iktidarına, ideolojisine ve daha özelde Başbakan Erdoğan'a yakınlıklarına yabancı değil.

“O listede 2000’lerin başında isimlerini duymadığınız 30 yeni zengin var mı?” diye sorarak söz oyunu yapan Karaalioğlu, AKP hükümetinin kurduğu otoriter, muhafazakâr ve tek adam yönetimiyle kendisine karşı olan/olabilecek olan yalnız burjuvazi değil, sıradan vatandaşın bile yaşama, ayakta kalma şansının olmadığını göz ardı etti.

Bu bağlamda AKP ile iktidar savaşına giren Uzanların başına gelenler ya da Doğan grubuna yapılan maddi baskılar karşısında AKP ile uzlaşmak zorunda kalması öte yandan Başbakan Erdoğan’ın oğlunun ve kuzeninin görev yaptığı Çalık Holding’in ve AKP’li Kadir Topbaş’ın 6 kardeşinden 3’ünün ortağı olduğu BİM’in önlenemez yükselişi ise hâlâ hafızalardaki yerini koruyor.

AKP’li olmayana iş yok
15 Ekim 2012’de Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde sabah saatlerinde kaymakamlık önünde toplanan yaklaşık 2000 kişilik grup, İŞ-KUR işçi seçmelerinde haksızlık yapıldığını dile getirerek protesto eylemi düzenledi. Suruç İlçe Meydanı’nda toplanan geçici işçi adayları, “İş-Kur yöneticilerinin, yaklaşık 3 bin kişilik geçici işçi alımının noter huzurunda kura çekilmeden yapıldığını” ifade ederek AKP yandaşlarından oluşan listenin iptal edilmesini istedi.

Bunun üzerine CHP Muğla Milletvekili ve Şanlıurfa Denetmeni Prof. Dr. Nurettin Demir geçen hafta TBMM kürsüsünde söz alarak, Şanlıurfa İş-Kur'da yaşanan sorunları gündeme getirerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e soru önergesi vermişti.

Demir, TBMM genel kurulunda Bakan Çelik'e şu soruları sordu.

“1- Geçen hafta Şanlıurfa Suruç ilçesinde yaklaşık 2 bin kişi Kaymakamlığa yürümüştür. Halk, niçin yürümüştür? Neyi protesto etmişlerdir? Kaymakamlığın İş-Kur için belirlediği bin kadar işçi alım listesi yırtılmış mıdır?
2- Suruç'ta İş-Kur'un belirlediği liste noter tarafından mı, yoksa Suruç AKP İlçe Başkanı tarafından mı belirlenmiştir?
3- Suruç Kaymakamı devleti temsil eden, devletin adamı mıdır, yoksa AKP İlçe Başkanının yardımcısı mıdır?
4- Suruç Kaymakamı niçin rapor almıştır? Hasta mıdır, yoksa Suruç halkının tepkisi ve protestosu nedeniyle mi almıştır?”

Diğer taraftan, giderek daha büyük bir toplumsal yara haline gelen işsizliği, yandaş olana ulufe vermek olarak algılayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in 5 TEDAŞ işçisinin hayatını kaybettiği Erzurum'un Aşkale ilçesinde sözde incelemelerde bulunurken yanına iş istemek için giden bir vatandaşı "Hadi bir takla at ya da oyna da bir göreyim" diye aşağılaması ise hâlâ hafızalardaki yerini koruyor.

(soL-Ekonomi)