Yandaş şirketin önlenemez yükselişi işçiler ölüyor, onlar büyüyor...

AKP döneminde hızla büyüyen ve çok sayıda iş cinayetinin sorumlusu olan Cengiz İnşaat milyon dolarlık ihaleler kazanmaya devam ediyor. Son olarak 3. Havalimanı, Haliç Yat Limanı ihaleleri ile dikkat çeken şirketin AKP ile girdiği kirli ilişkiler sonucu milyon liralık vergi borcu da bir günde sıfırlandı.

AKP iktidarıyla yıldızı parlayanlardan, başbakanın yakın arkadaşı Rizeli Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat aldığı yüksel bedelli özelleştirme ihaleleri, devam eden projeleri ve bir gecede sıfırlanan vergi borçları ile yükselişini sürdürüyor.

1980’li yıllarda Rizeli Mehmet ve Ekrem Cengiz tarafından kurulan Cengiz İnşaat, AKP’li yıllarda yaptığı otoyol, köprü, tünel, enerji, maden, turizm ve baraj inşaatlarının yanı sıra son dönemlerde adını özelleştirmelerle de duyuruyor.

Cengiz İnşaat, son olarak 3. Havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumun bir ortağı olması ve Haliç Yat Limanı ihalesine teklif vermesi ile tekrar gündeme geldi. Altyapı işlerinde kullanılan yaklaşık 100 milyon dolarlık yeni makine parkı ile Cengiz İnşaat’ın şu anda devam eden projelerinin toplam bedeli 7 milyar dolara ulaştı.

AKP’li yıllarda aldığı yüksek bedelli özelleştirme ihaleleri ile adından söz ettiren Cengiz Holding, Irak Havalimanı, hızlı tren projesi, 3. Havalimanı, Ilısu Barajı dâhil olmak üzere birçok projeyle dikkat çekiyor.

Türkiye’de holdingleşirken dünyada da beş ayrı kıtada çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Cengiz İnşaat, Libya’daki işleri AKP’yle birlikte açılan müteahhitler arasında yer alıyor. Cengiz İnşaat, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması içinde yer alan, 22 Türk inşaat şirketi arasında bulunuyor. Ayrıca 2004 yılında Eti Bakır’ı, 2005 yılında Eti Alüminyum’u alan Cengiz Holding, bugün Türkiye’nin elektriğinin beşte birini dağıtıyor.

Cengiz İnşaat Seydişehir Alüminyum ve Türkiye’nin 5. büyük barajı olan Oymapınar Barajı’nı ise sadece 300 milyon liraya satın almıştı.

İş cinayetlerinin adresi Cengiz İnşaat
Öte yandan, Cengiz İnşaat büyüyen sermayesinin yanı sıra neden olduğu iş cinayetleriyle de adından söz ettiriyor. Son olarak Cengiz Holding’in sahibi olduğu Samsun Eti Bakır İşletmeleri’nde 300 tonluk tank kapağı, montaj sırasında, tankın zemininde bulunan işçilerin üzerine düşmüş, dev kapağın altında kalan işçilerden 5’i olay yerinde yaşamını yitirmişti. Ancak Cengiz Holding’in hayatına mal olduğu işçiler Samsun Eti Bakır İşletmeleri ile sınırlı değil.

Bundan sekiz yıl önce, 8 Eylül 2004’te Kastamonu’nun Küre ilçesinde Aşıköy yeraltı bakır ocağında çıkan yangında 19 işçi hayatını kaybetmiş,19 işçi de yaralanmıştı. Kazanın yaşandığı tarihte bakır ocağını, Samsun’daki tesislerle birlikte 33 milyon dolara satın alan Cengiz Holding bünyesindeki CE-KA İnşaat Makine Madencilik Petrolcülük Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletiyordu.

Adana’da ise 25 Şubat 2012 Göksü Irmağı’ndaki Sabancılara ait barajın tünel kapağı patlamış baraj yatağında çalışan 10 işçi sulara kapılarak hayatını kaybetmişti. Barajı Enerjisa adına yapan firma yine Cengiz Holding’e ait Cengiz İnşaat’tı. Kaza inşaatın hızla bitirilmeye çalışılması nedeniyle gerçekleşmişti. İnşaatı bitmeyen HES’te su tutulmaya başlanmış, Kapağın su sızdırmaya başlamasından sonra da güvenli tahliye işlemi yerine inşaata devam edilmişti. Sızan suyu patrona bildiren ve endişelendiklerini söyleyen işçilere patronun yanıtı “O sular balıklar için” olmuştu.

Milyon liralık vergi borcu bir günde sıfırlandı
Cengiz İnşaat’ın AKP ile girdiği kirli ilişki son olarak vergi borcuna yapılan muhteşem kıyakla gündeme gelmişti.

Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun, hükümet ile kurduğu yakın ilişkiler ile bilinen Yeni Şafak gazetesinin sahipleri Albayrak Grubu’nun ve Kanal A televizyonunun sahibi Elektromed Şirketi’nin yanı sıra Cengiz İnşaat’ın da 608,8 milyon liralık vergi borcunu sildiği ortaya çıkmıştı.

Maliye Bakanlığı vergi müfettişleri, 2005-2009 yılı hesaplarını incelediği üç şirket ile yaptığı uzlaşmada toplam 615,9 milyon liralık vergi borcunu, 7 milyon liraya düşürmüştü.

(soL - Ekonomi)