Yabancıların borsa coşkusu

Kapatma davası sonuçlanmadan günler önce AKP'nin kapatılmaması yönünde borsada pozisyon alan yabancılar, bir hafta içerisinde yüzde 16'dan fazla kâr etti.

soL (HABER MERKEZİ) Kapatma davasının sonuçlanmasıyla birlikte cıkışa geçen borsa, günler öncesinden davanın bu şekilde sonuçlanacağı yönünde pozisyon alan yabancıları zengin etti.

Yerliler sattı, yabancılar aldı
Borsada 25 Temmuz Cuma günü ile 1 Ağustos Cuma günleri arasında yüzde 16'dan fazla değer kazanırken, dava sonuçlanmadan önce pek çok finans kuruluşundan yapılan "AKP kapatılmayacak" yönündeki telkinlerin yargıyı etkileme amacı mı taşıdığı, yoksa kararı çoktan verilmiş bir davaya dair içeriden edinilen bilgilere mi dayandığı tartışma konusu oluyor.

Yabancıların kazancı, doların YTL karşısındaki değer kaybı da hesaplandığında, bir ay içerisinde yüzde 33 seviyelerine çıkıyor. Yabancı alımlarının Ergenekon operasyonunun son aşamasının gerçekleştirildiği 1 Temmuz gününden itibaren hızlandığı ve geçtiğimiz bir ay içerisinde yerli oyuncuların sürekli olarak satıcı, yabancıların ise alıcı olduğu belirtiliyor.

Borsaya Ergenekon dopingi
Zaten geriye doğru bakıldığında, son bir ay içerisinde yaşanan sürecin sermayeyi gayet mutlu ettiği anlaşılıyor.

Borsanın bir aylık seyri izlendiğinde Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un gözaltına alındığı 1 Temmuz günü yüzde 5,36 düşen borsanın, bu günden itibaren düzenli bir yükselişe geçtiği ve 1 Ağustos'a varıldığında 30 Haziran'a göre yüzde 29,8 değer kazandığı görülüyor.

Kapatma davasının sonuçlandırıldığı son hafta dikkate alınmasa dahi, borsanın 25 Temmuz itibariyle 30 Haziran'a göre yüzde 13,4 değer kazandığının görülmesi, son bir ay içerisinde hızlanan kapatma davası-ergenekon operasyonu sürecinin gidişatının genel olarak sermayeyi memnun ettiğini gösteriyor.