Yabancılara mülk satışı yeniden başlıyor

Anayasa Mahkemesi’nin 2008 başında iptal ettiği yabacı şirketlere mülk satışı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılan yeni yasal düzenleme ile yeniden mümkün hale geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Yabancı kişi ve şirketlerin Türkiye'de gayrimenkul satın alabilmesine dair yeni yasal düzenleme ile ilgili genelge 17 Temmuz tarihinde yayınlandı. Buna göre yabancılar artık ilgili ilçedeki valiliğin izni ile mülk edinebilecekler. Daha önce, 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Sermaye Kanunu kapsamındaki şirketler, Türk vatandaşları gibi gayrimenkul edinebilirken, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ile satışlar 16 Nisan 2008'de durdurulmuştu. Yapılan yeni yasal düzenleme ile yabancılara gayri menkul satışı, 3 ay sonra yeniden başlayacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak imzasıyla yayımlanan genelgede, yabancı şirketlerin mal edinimine dair esaslar da yer alıyor. Buna göre yabancıların Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimi, 2,5 hektar ile sınırlı olacak. Genelgede ayrıca ''edinilmek istenilen söz konusu taşınmaz malın askeri yasak bölgesi, güvenlik bölgesi ya da stratejik alanlarda kalıp kalmadığı, bu alanlarda kalıyorsa satışında sakınca bulunup bulunmadığı hususunda Genelkurmay Başkanlığı izni taşınmaz ediniminin şirket faaliyet konusuna uygun olup olmadığı ile özel güvenlik bölgesinde kalıp kalmadığı, bu alanlarda kalıyorsa satışında sakınca bulunup bulunmadığı hususlarında da Valilik izni gerekmektedir" denilmekte.

Valilik iznine ilişkin esaslar 3 ay içinde yayımlanacak yönetmelikle belirlenecek ve bu süre içerisinde yabancı şirketlere satış yapılmayacak. Bu sürede ayrıca valilikler ilçe sınırları içerisinde kalan toprakların yüzölçümünü ve yabancı şirketlere satılamayacak olan alanları belirleyerek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde ilgili idare temsilcilerinden oluşan komisyona bildirecekler.