Yabancı yatırımlar azalıyor

Hazine Müsteşarlığı tarafından açıklanan verilere göre, yılın ilk altı ayında Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişi yüzde 40 düştü.

soL (HABER MERKEZİ) Hazine Müsteşarlığı tarafından Haziran ayı için yayınlanan Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni, yılın ilk altı ayında Türkiye'ye doğrudan yatırım girişinin yüzde 40 oranında azaldığını gösteriyor. Ocak-Haziran döneminde doğrudan yatırımlar 7 milyar 587 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2007 yılının aynı döneminde bu rakam 12 milyar 520 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Yatırımlar gayrimenkul ve finansa
Ayrıca, doğrudan yatırımların sermaye dışı kısmını oluşturan gayrimenkul yatırımlarında ise yüzde 10,4 düzeyinde artış yaşandığı gözleniyor.

Dolayısıyla, doğrudan yatırım rakamları gayrimenkul yatırımlarından bağımsız incelendiğinde sermaye girişindeki yavaşlama daha da belirgin biçimde görülüyor. Bu şekilde hesaplanan doğrudan sermaye girişi, 2007 yılının ilk altı ayında 11 milyar 186 milyon dolar düzeyinden, 2008'in ilk altı ayında 6 milyar 114 milyon dolar düzeyine düşüyor. Bu düşüş, oransal olarak yüzde 45,3 seviyesinde bir gerilemeyi ifade ediyor.

Öte yandan, yabancı ortaklardan alınan kredilerden arındırılmış net sermaye girişinin 6 milyar 63 milyon dolar olduğu hesaplanıyor. Bu rakamın 1 milyar 601 milyon doları imalat sanayiine, 569 milyon doları inşaat sektörüne gelirken, 3 milyar 68 milyon dolarının mali aracı kuruluşların faaliyetleri kapsamında yurda girdiği belirtiliyor.