Yabancı basında Türkiye ekonomisi: ‘Altın olmasa Türkiye ekonomisi resesyona girerdi’

Sert düşüş verilerini değerlendiren uzmanlar zaten revize edilmiş 2012 büyüme hedefinin artık hayal olduğunu belirtirken, konuyu gazetelerine taşıyan yabancı basın ise Türkiye ile İran arasında kılıfına uydurularak yapılan altın ihracatına atıfta bulunarak “Altın olmasaydı Türkiye ekonomisi resesyona girerdi” dedi.

Dün açıklanan verilere göre “yumuşak iniş”ten sert düşüşe dönen AKP ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında kaldı. Son verileri değerlendiren uzmanlar ise yılın ilk üç çeyreğinde toplam yüzde 2,6 olarak gerçekleşen büyümeden sonra yılsonunda toplam yüzde 3,2’yi tutturulamayacağını ifade etti.

2012'ye, yüzde 4'lük büyüme hızı öngörüsüyle başlandığını, daha sonra bu hızın düşürülerek yüzde 3,2 olarak revize edildiğini hatırlatan uzmanlar, GSYH'nin yaklaşık dörtte birini oluşturan sanayi kesiminin son çeyreğe çok kötü bir başlangıç yaptığına dikkat çekerek yılın son iki ayında, bu kötü gidişi pozitife çevirecek bir gelişmenin sağlanabilmesinin kuşkulu olduğunu ifade etti.

“Altındaki yüksek artışı olmasa ekonomi resesyona girmiş olurdu”
Diğer taraftan Anka’nın haberine göre, Türkiye ekonomisinin sert düşüşü yabancı basına da konu oldu. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Financial Times Gazetesi, bir süredir Türkiye ile İran arasında kılıfına uydurularak yapılan altın ihracatına atıfta bulunarak “Altın olmasa ekonomi, resesyona girmiş olurdu” şeklinde yazdı.

ABD’nin ünlü gazetesi Wall Street Journal ise, son ekonomik verileri “Türkiye’nin büyümesi baskı altına girdi” başlıklı haberde analiz etti. WSJ, politika yapıcıları temmuzdan bu yana Türkiye ekonomisinin “yumuşak bir iniş” gerçekleştirdiğini, ihracat artırılırken iç talebin kısaltarak bir denge sağlandığını söylese de son verilerin revize 2012 hedeflerine ulaşılamayacağını gösterdiğine dikkat çekti.

WSJ haberinde “Avro bölgesi krizinden kaynaklanan belirsizlikler, Ankara’nın en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’ne satışları düşürüyor ve Suriye ihtilafı gibi bölgesel gerilimler, Türkiye’nin iç talebini olumsuz etkiliyor” ifadelerine yer verdi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye ekonomisinin altın ihracatının sayesinde büyüdüğünü ifade ederek “Türkiye’nin, üçüncü çeyrekte sadece yüzde 1,6 olan son büyüme rakamları, çok canlı bir Türk ekonomisi lafının, artık biraz demode olabileceğini gösteriyor” diye yazdı.

Ayrıca İngiliz gazetesi, Türk yetkililerinin altının etkisini küçümsemeye devam etse de verilerin bundan farklı bir tabloya işaret ettiğini belirterek, İran’a yönelik altın ihracatının gerçek ve sürdürülebilir bir ihracat olup olmadığı konusunda soru işaretlerinin bulunduğunu kaydetti.

Capital Economics’ten Neil Shearing’in altın satışlarının ihracat artışının yüzde 60’ını oluşturduğu yönündeki değerlendirmesine dikkat çekilen haberde, Shearing “Altındaki yüksek artışı olmasa ekonomi resesyona girmiş olurdu” sözleri aktarıldı.