Umutsuz bankadan 'umutsuz Türkiye' analizi

ABD'de kurtarılmayı bekleyen finans kuruluşlarının başında gelen Lehman Brothers, Türkiye ekonomisinin küresel kredi krizine şimdiye kadar dayanıklı kaldığı, ancak bu durumun sürekli devam edemeyebileceğini açıkladı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini sürekli değiştirmesi enflasyonun yükseleceğinin bir göstergesi olarak tanımlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Uluslararası piyasalarda uzmanlar ABD'nin en büyük dört kurumsal bankası arasında yer alan Lehman Brothers'ın zarar etmesini engellemek amacı ile satışa çıkarılacağı iddialarını tartışırken, kuruluşun Türkiye ekonomisine ilişkin haftalık değerlendirmesi "uyarı" şeklinde manşetlere taşındı.

Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine yönelik tartışmaların öne çıktığı bugünlerde Lehman Brothers'ın Yükselen Piyasalara İlişkin Haftalık çalışması da tartışmaların bir parçası olarak yerini aldı.

Kredi krizine şu ana kadar dayanıklı ancak...
Lehman Brothers çalışmasında, Türkiye ekonomisinin küresel kredi krizine şimdiye kadar dayanıklı kaldığı, ancak bu durumun sürekli devam edemeyebileceğini bildirdiği özellikle vurgulanıyor. Türkiye ekonomisinin küresel kredi krizine şimdiye kadar dayanıklı kaldığı, iç piyasada her hangi bir likidite sıkışıklığı yaşanmadığı belirtilen çalışmada, ancak bu durumun sürekli devam edemeyebileceği çünkü Türkiye ekonomisinin yabancı sermaye bağlantılı büyüdüğünü ifade edildi.

Enflasyon yükselecek
Çalışmada, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini yeniden belirlediği örneklerle ele alındı. Bankanın, önümüzdeki yıl sonu için yüzde 7,5, 2010 yılı sonu için yüzde 6,5 ve 2011 sonu için ise yüzde 5,5 olarak enflasyon hedeflerini değiştirdiği belirtilen çalışmada, daha önceki hedeflerin bu yıllar için yüzde 4 olduğu hatırlatıldı. Fiyat belirleyicilerinin yeni hedefin kredibilitesini sorgulamaya başlamasıyla enflasyon beklentilerinin yükselebileceği konusunda güçlü riskler bulunduğuna işaret edilen çalışmada, yılsonu için merkez bankası gecelik borçlanma faiz oranı beklentisinin ise yüzde 17,50'ye yükseltildiğine dikkat çekildi.

Çalışmada, AKP hakkındaki kapatma davasının sonuçlanması ile kısa dönemde politik risklerin de hafiflediği vurgulandı.

Geçtiğimiz günlerde ABD merkezli yatırım bankası Lehman Brothers'ın, portföyünde bulunan 40 milyar dolar değerindeki gayrimenkul varlıklarını nakide çevireceği açıklanmış, bankanın satışa çıkarılacağına dair iddialar dünya piyasalarında ABD ekonomisine ilişkin olumsuz verilerin bir parçası olarak değerlendirilmişti.