Ultra zenginler 21 trilyon dolar vergi kaçırıyor

McKinsey'in eski başekonomisti James Henry tarafından Vergi Adaleti Ağı için yazılan "The Price of Offshore Revisited" çalışmasında ülkelerinden vergi kaçıran ultra zenginlerin vergi cennetlerinde (off-shore bölgelerde) tam 21 trilyon dolar sakladıkları ortaya çıktı.

Tüm dünyada ultra zenginlerin, 2010 yılı sonu itibarıyla piyasaların işleyişini kolaylaştıran, petro-dolarların akışını sağlayan ve kara para aklamaya yarayan vergi cennetlerinde tutulan paranın büyüklüğünün 21 trilyon dolara ulaştığı ifade edildi. Söz konusu bu rakam ise, ABD ve Japonya ekonomilerinin toplam büyüklüğüne eşit olduğu belirtildi.

BBC’nin haberine göre, Uluslararası Varlıklar Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve bazı hükümetlerden alınan verilere dayanan raporu değerlendiren vergi uzmanı ve İngiltere hükümet danışmanı John Whiting, kaçırılan miktarın çok fazla olmasından şüphelendiğini söyledi. James Henry ise, gerçek miktarın 32 trilyon doları bulabileceğini iddia etti.

Rapor, söz konusu kayıt dışı paranın en çok UBS, Credit Suisse ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar tarafından yönetildiğini ortaya koyuyor.

Yine rapora göre, dünya çapında 100 binden az kişi toplam 9.8 trilyon dolara hükmediyor.
James Henry, kaynağın yasal ya da yasa dışı oluşuna bakılmaksızın gelirlerin hiç veya çok az bir oranla vergilendirilmesine dayanan ve vergi cenneti olarak ifade edilen bu ülkelerdeki paraları 'Dünya ekonomisindeki kara delik' olarak tanımladı.

Henry, bu yolla oluşan vergi kayıplarının birçok ülkenin kamu maliyesinde önemli farklılık yaratabilecek düzeyde olduğunu belirtti.