Ülker Brunei Sultanı ile ortak olacak

AKP döneminde yükselişi hızlanan Ülker Grubu'nun bünyesindeki Marsan Gıda'ya Brunei Sultanlığı'nın ortak olacağı belirtiliyor.

Hürriyet gazetesi yazarı Vahap Munyar, Fenerbahçe Ülker ile Fransız Cholet takımlarının basket maçında Yıldız Holding (Ülker) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile yaptığı sohbete dayandırdığı haberinde, holdinge bağlı Marsan Gıda'ya Brunei Sultanlığı'nın ortak olacağını yazdı.

Haberde, "Brunei Sultanlığı Maliye Bakanlığı, Marsan Gıda’ya yüzde 20 ortak olacak. Bu ortaklık sadece margarin ve sıvı yağ işlerini kapsayacak. Brunei Sultanlığı’nın Marsan Gıda’daki yüzde 20’lik hisseyi ne kadara alacağı henüz netleşmemekle birlikte, sermaye getirip Adana’daki fabrikası “Türkiye’nin tek alana kurulu en büyük yağ tesisi” ünvanını taşıyan şirketin sermayesinin güçlenmesine katkı yapacak" denildi.

Sabancı'dan Topbaş'a ondan Ülker'e
Sabancı Grubu'na ait olan Türkiye'nin en büyük yağ tesisi, 1973’te Marsa adını almıştı. 1993’te dünya gıda tekeli Kraft'ın ortak olduğu Marsa’dan, 2005 yılında bu tekel çekildi. Bu tarihte şirketin ismi Gıdasa oldu. Şirket Piyale Makarna ile Saka Su da Gıdasa bünyesine katıldı.

Sabancı Grubu daha sonra şirketi aynı zamanda market zinciri BİM'in en büyük ortağı olan Mustafa Latif Topbaş'a sattı. Bu satış için Topbaş, Sabancı Grubu'na yalnızca 2,1 milyon lira ödedi. Bu rakam, şirketin asıl değeri 227,3 milyon liradan borçların düşürülmesi ile belirlendi.

Marsan Gıda'nın satışı tartışılmıştı
Topbaş şirketin ismini Marsan Gıda olarak değiştirirken, satın almasının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra şirketi Yıldız Holding'e yani Ülker'e sattı. Birkaç ay önce gerçekleşen satış, sektörde rekabet açısından tartışma yaratmıştı. Çünkü sektörde en büyük grup olan Yıldız Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Marsan Gıda'nın sahibi Mustafa Latif Topbaş'ın dünürü idi.
(soL-Ekonomi)