UBS kriz karşısında yeniden yapılanıyor

Dünyadaki başlıca finans kuruluşlarından biri olan İsviçre bankası UBS, kredi krizinden en çok etkilenen bankaların başında geliyor. Yılın ikinci çeyreği için de zarar açıklayan banka, 3 ayrı birime ayrılma kararı aldı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'deki emlak krizinden en çok etkilenen bankaların başında gelen İsviçre kökenli UBS bankası yılın ikinci çeyreği için de zarar açıkladı. Bununla birlikte yeniden yapılanma kararını açıklayan banka, varlık yönetimi birimini, yatırım bankacılığı biriminden ayıracak. Bankada, küresel portföy yönetimi, küresel varlık yönetimi ve yatırım bankacılığını üç ayrı birim olarak faaliyet yürütecek.

Banka, ABD'deki emlak krizinin ortaya çıkmasının ardından yılın ilk çeyreğinde de zarar açıklamış ve yeniden yapılanmayı gündemine almıştı. Yıllık toplantısını geçtiğimiz Nisan ayında yapan bankanın yönetiminde değişikliğe gidilmiş ve şiddetli tartışmaların yapıldığı bildirilmişti. Bu yılın ikinci çeyreğinde 329 milyon dolar zarar ettiğini duyuran bankanın riskli emlak kredileri nedeniyle, zarar bilançosunun 5 milyar 100 milyon doları bulduğu bildirildi.

UBS yöneticisi, Peter Kurer, gelişmelerin bankanın "tek bir çatı" altında faaliyet yürütmesinin söz konusu olamayacağını gösterdiğini ifade ederken, geçmiş aylarda özellikle riskli yatırımların getiri profilinin saptanabilmesini engelleyen belirsizliklerin söz konusu olduğuna dikkat çekti.

İsviçre ve ABD merkezli faaliyet yürüten bankanın 50 ülkede şubesi bulunurken, 80 bin kişiyi istihdam ediyor.