TÜSİAD'dan 'çözüm'e yatırım zirvesi

TÜSİAD 50’ye yakın işadamıyla Cizre'de çözüm sürecinin ekonomik ayağını ele alan bir toplantı gerçekleştirdi. Gezi eylemleri ile çözüm süreci taleplerinin aynı olduğunu iddia eden TÜSİAD Başkanı, çözüm sürecine yatırım yapmak için geldiklerini ifade etti.

Çözüm sürecinin iktisadi ayağının güçlendirilmesi amacıyla Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) birlikte düzenlediği Şırnak'ın Cizre ilçesindeki "Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması" toplantısı yapıldı.

Toplantıya TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ile Güler Sabancı, Mustafa Koç, Ümit Boyner, Nihat Özdemir, Tarkan Kadooğlu'nun aralarında bulunduğu TÜSİAD üyelerinin yanı sıra Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Cizre Kaymakamı Şenol Koca ile bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Kürtçe "Selam Şırnaklılar, selam Cizira Botan” diyerek başladığı konuşmasında, Şırnak'ta, Cizre'de, TÜSİAD üyesi işadamı dostları, arkadaşları ile bulunmaktan mutluluk ve heyecan duyduğunu belirtti.

Yılmaz: “Çözüme yatırım için buradayız”
AA'da yer alan habere göre barışın ve huzurun yokluğunda, refah ve asgari iyi yaşam koşullarının sağlanmasının da mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bugün çok daha farklı bir noktada olduğumuzu memnuniyetle görüyoruz. Bölgenin ekonomik hayatında olumlu gelişmeler var. Şırnak bir sınır kenti olarak ticaretten, yatırımdan, hizmetlerden pay almak, zenginleşmek istiyor. Dicle Yatırım Ajansı’nın verilerine göre, her ay sınırdan geçen araç sayısı 100 ila 110 bin arasında. 2010 Ocak ayına göre 2011 Ocak ayında ticaret yüzde 50’den fazla artmış. Organize sanayi bölgelerinin kurulması, yeni açılan şirket sayısındaki artışlar ve nihayet Cizre ve Şırnak’ı dünyaya bağlayacak yeni havaalanının açılmasıyla bu ekonomik gelişmenin güçlenerek devam edeceğini öngörebiliriz. Genel Sekreterimiz Zafer Yavan bölgenin en az gelişmiş 14 ilini kapsayan kalkınma perspektifini çözüm sürecinin başarıya ulaşmasına paralel olarak nasıl gelişeceğini çeşitli senaryolar çerçevesinde bize sunacak."

Çözüm yolunda ilerledikçe özel sektörün üzerine düşen görevi yerine getireceğini kaydeden Yılmaz, “Biz de çözüme yatırım için buradayız. Siyaset kendisinden bekleneni yerine getirdiği ve altyapı ihtiyaçları giderildiği ölçüde, piyasa ekonomisi görevini yapacak, kalkınma hızlanacak ve refah artacaktır" dedi.

Yılmaz: “Gezi eylemleri ile çözüm sürecinin talepleri aynı”
Gezi eylemlerine de değinen Yılmaz, “"Kalkınmada süreklilik, doğru ekonomi politikalarının yanı sıra demokratik çerçeveyi genişletmeye bağlıdır. Gezi Parkı ile başlayarak gelişen katılımcı demokrasi talepleri çözüm sürecinin öngördüğü temel hak ve özgürlüklerle aynı başlık altında değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

Yılmaz’dan sonra söz alan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, grup olarak birçok sektörde bölgedeki vatandaşlara hizmet sunduklarını kaydederek, 6. bölge teşvik yasası kapsamında bölgenin potansiyelinin gözardı edilemeyeceğini, bunu da çok ciddi bir şekilde yakından değerlendireceklerini söyledi.

Boyner: “Bölgede kadın istihdamı önemli”
Bölgeye ilk kez 1993 yılında geldiğini belirten Eski TÜSİAD başkanı Ümit Boyner de son teşvik paketinin önemine dikkat çekti. Son teşvik paketiyle bölgeye yatırımların artacağını vurgulayan Boyner, ucuz emek olarak değerlendirilen kadın istihdamının bölgedeki potansiyeline değindi.
Boyner, “Bölgede kadın istihdamını öne çıkaran işletmelerle çalışmaya gayret gösterdik. İnsana yatırım yapmanın bizler için çok büyük sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Esasen bölgede insana yatırım yapmak zorundayız. İş dünyasının bunu insanlık görevi olarak üstlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Onatça: “Bölge Türkiye ortalamasıyla arasındaki farkı kapatmalı”
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça ise, bölgede eğitim, işsizlik, altyapı gibi temel sorunlar olduğunu belirtti. Onatça, “Bölgenin Türkiye ortalaması ile arasındaki farkı kapatmak ve bölgesel kalkınmayı sağlamak için ulaşım, kentsel altyapı, yer sorunu gibi sorunların yanında sosyal gelişmişliği artıracak eğitim, kültür, spor ve eğlence yatırımlarının hızla hayata geçirilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor" dedi.