Türkiye Kara Liste’ye alınabilir

Türkiye’nin, terörü destekleyen ülkeler arasında sayılması gündemde. Yarın başlayacak ve üç gün sürecek FATF toplantısından bu yönde bir karar çıkarsa, ekonomi en az kredi notunun kırılması kadar ağır bir darbe alacak.

(soL-Ekonomi) Dış politikada tehlikeli bir yönde ilerlediği için eleştirilen AKP’nin, şimdi de Türkiye’yi terörü destekleyenler listesine sokma ihtimali olduğu konuşuluyor. Gerek dünya ölçeğinde yaşanan gelişmelerin gerekse yurt içinde artan belirsizliğin etkisindeki Türkiye ekonomisini bekleyen tehlikeler arasına, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’yu saran silahlı çatışmaların başlıca aktörlerinden terör gruplarıyla kurulduğu belirtilen “yakın ilişkiler” de katıldı. Kara para aklama ve terörün finansmanı başlıklarında uluslararası işbirliği amaçlı FATF (Financial Action Task Force) toplantısının 12-14 Şubat tarihlerinde Paris’te yapılacağı ve Türkiye’nin Kara Liste’ye alınması ihtimali olduğu belirtildi. Öte yandan, Türkiye’nin zaten 18 Ekim 2013 itibariyle FATF’ın, prensiplere tam olarak uymayan ülkeleri ilan ettiği Gri Liste’de yer aldığı da hatırlatıldı.

Ekonomiyi de karartacak
Yapılacak olan FATF toplantısını yorumlayan Vatan gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu da “Standard & Poor’s’un görünümü düşürme kararının fazla etkili olmasını beklemiyorum ancak FATF’ın vereceği karar piyasalar için çok daha önemli olabilir.” uyarısını yaptı. ABD Hazine Bakanlığı’nın ilk kez Suriye’ye giden El Kaide unsurları ve para yardımından dolayı Türkiye’nin rolüyle ilgili açıklama yaptığını da hatırlatan Ağaoğlu, İran’ın Batıyla yakınlaştığı ve Kara Liste’den çıkabileceğinin konuşulduğu bu dönemde, Türkiye’nin Kara Liste’ye girmesinin ekonomiye darbe ağır bir vuracağını savundu. Yabancı sermayenin Türkiye’ye yatırım yapmaktan imtina edebileceği endişesini paylaşan Ağaoğlu, dış finansman bağımlılığı nedeniyle eleştirilen Türkiye ekonomisine dönük sıcak para akışının durabileceğine dikkati çekti.