Tüpraş'a Gezi'den sonra ikinci denetim

Koç Grubu şirketlerinden TÜPRAŞ'ta 4 ay aradan sonra ikinci denetim yapıldı.

Koç Grubu şirketlerinden TÜPRAŞ’a ( Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ) 4 ay aradan sonra ikinci denetim yapıldı. Maliye ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) emniyet ekipleri gözetiminde Temmuz sonunda ilk denetimi gerçekleştirmişti.

Zaman gazetesinden İsmail Altunsoy’un haberine göre EPDK denetim elemanları tarafından, kolluk güçleri eşliğinde TÜPRAŞ depo ve tanklarından akaryakıt numuneleri alındı. Yapılan denetim, büyük bir gizlilik içinde yürütüldü. İlgili birimler son dakikada denetimle ilgili bilgilendirildi ve sahaya yönlendirildi.

TÜPRAŞ’ın kontrolündeki 4 rafineride (İzmit, İzmir , Batman ve Kırıkkale) gerçekleştirilen eşzamanlı denetimlerde, tüm depo ve tanklardan akaryakıt numuneleri alındı. TÜPRAŞ’tan alınan akaryakıt numuneleri, analiz için akredite laboratuvarlara gönderildi. Enerji Yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre akaryakıt numuneleri öncelikle ‘ulusal marker’ analizine tabi tutulacak. Numunelerde, EPDK’nın öngördüğü miktarda ya da düzeyde ulusal markerin bulunup bulunmadığına bakılacak.

TÜPRAŞ’a yönelik daha önce yapılan denetimlerde alınan akaryakıt ve LPG numuneleri temiz çıkmıştı. Akaryakıtın, teknik standartlara aykırı olduğu tespit edilirse TÜPRAŞ’a idari para cezası verilecek. Aynı kaynaklar, analiz sonuçlarının ne zaman belli olacağı sorusunu, “Laboratuvarlar gerekli incelemeleri yapıyor. Kısa sürede sonuçlar gelmeye başlar” şeklinde cevapladı.

TÜPRAŞ’a yönelik ses getiren ilk denetim Gezi olayları sonrasında yapıldı. Polisin de etkin olarak katıldığı baskında, TÜPRAŞ gerek vergi gerekse de akaryakıt yönünden ayrıntılı bir denetimden geçirildi. Enerji Yönetimi kaynakları, son denetimlerle ilgili, “Ekim ayında yapılan denetimde TÜPRAŞ yoktu. Biz de bu denetimi şimdi yaptık.” değerlendirmesi yaptı.