Tükettikçe doğayı tüketiyorlar

Çevre Mühendisleri Odası, Kyoto Protokolü'nün "tüketimi teşvik eden ekonomik sistem" nedeniyle başarılı olamayacağını savundu.

sol (Haber Merkezi) Çevre Mühendisleri Odası, ''Daha fazla tüketimin bir refah göstergesi olarak sunulduğu ekonomik sistemlerde Kyoto Protokolü gibi araçlarla küresel ısınmanın olası etkilerinin en aza indirilemeyeceğinin açık olduğunu'' savundu.

Çevre Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, ''atmosfere salınan sera gazlarının çok büyük bir kısmının kaynağının zengin ülkeler olmasına rağmen bedelin yoksul ülkeler ve vatandaşlarına ödetileceği'' öne sürüldü.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Daha fazla tüketimin bir refah göstergesi olarak sunulduğu ekonomik sistemlerde, Kyoto Protokolü gibi araçlarla küresel ısınmanın olası etkilerinin en aza indirilemeyeceği açıktır. Daha çok tüketim, sınırsız büyüme anlayışı devam ettiği sürece, 'sera gazı emisyonları' azalmayacak sadece yer değiştirecektir. Bir taraftan kirli sanayinin ve eski teknolojinin az gelişmiş ülkelerdeki emisyon salımlarını görece olarak düşürmüş olacak, diğer taraftan sermayeye az gelişmiş ülkelerde denetimin, idari yaptırımın ve çevresel sorumluluğun olmadığı dikensiz gül bahçesi yaratılacaktır.''