Tüccarlar anlaşıp malı götürüyor

Tüccarlar aralarıdna anlaşıp fiyat kırınca fıstık alım fiyatı yüzde 50 düştü. Aradaki fark tüccarın cebine kalacak.

soL (HABER MERKEZİ) Çukurova'da alım tekelini elinde bulunduran az sayıda tüccar aralarında anlaşınca yer fıstığı fiyatları yarı yarıya düştü. Anlaşmalı olarak çiftçiye düşük veren tüccarlar alım fiyatını kilo başına 2,7 YTL'den 1,5 YTL'ye kadar düşürdü. Aradaki fark tamamen tüccarın cebine kalırken, fiyat düşüşünün tüketiciye hiçbir faydası olmayacak.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan konuya dair bir açıklama yaparak, alım tekelini elinde bulunduran tüccarların aralarında anlaşma yaparak üreticiye tek fiyat verdiklerini aktardı. "Çiftçi, ürününü elde tutup fiyatların yükselmesini beklemek yerine tüccara satmaya mecbur kalıyor" şeklinde konuşan Tezcan, ayrıca tüccarların yalnız düşük fiyat vermekle kalmayıp, iki ay sonraya ödeme günü verdiklerini kaydetti.

Adana ili Yumurtalık ilçesine bağlı Kaldırım Beldesi Belediye Başkanı Refik Şen ise, kendisinin de çok miktarda yer fıstığı ektiğini ve tüccar fiyatları karşısında mağdur olduğunu söyledi. Şen, "çiftçi birlik olamadığı, borçlarını ödemek ve yeni ekim için hazırlık yapmak zorunda kaldığı için tüccarın şartlarını kabul etmek durumunda kalıyor" dedi.