TPAO VE Shell arasında anlaşma imzalandı

Neredeyse tüm enerji ihtiyacını dışarıdan karşılayan ve enerji ithalatı ekonomisinin zayıf noktası olan Türkiye, petrol arama çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell arasında ''Batı Karadeniz Derin Deniz Arama ve Üretim Anlaşması'' imzalandı.

AA'nın geçtiği habere göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell arasında ''Batı Karadeniz Derin Deniz Arama ve Üretim Anlaşması'' imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şahitliğindeki anlaşmaya TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, TPAO Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Shell adına da Shell Uluslararası Aramadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ceri Powell ve Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown imza attı.

Bakan Yıldız, TPAO ile Shell arasında yapılan anlaşma çerçevesinde tek bir sondaj maliyetinin yaklaşık 350 milyon dolar olacağını ifade etti.

Geçen hafta başında Reuters'dan edinilen bilgiye göre, enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü dışarıdan karşılayan ve enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltmak isteyen Türk hükümeti Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yabancı şirketlerle birlikte petrol arama çalışmalarını hızlandırdı. Ülkenin önemli ekonomik zafiyeti olan enerji ithalatı geçen yılın verilerine göre, 60,1 milyon dolara ulaşmıştı.

TPAO ile Hollanda-İngiliz ortaklığındaki enerji şirketi Shell arasında bugün imzalanan anlaşmaya ile çalışmalar kapsamında elde edilecek sonuçlara göre en az bir kuyuda sondaj yapılacak. Shell ile TPAO'nun petrol aramaya yönelik çalışmaları Batı Karadeniz'de olacak ve başlangıçta bir kuyu için çalışma yapılacak. Bu çalışmanın sonucunda elde edilecek bilgilere göre, iki yıl içinde en az bir kuyuda bir sondaj çalışması yürütülecek.

TPAO ile Shell, Antalya açık deniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır sahasında petrol arama, üretim paylaşımı anlaşmasını 2011 yılı Kasım ayında Ankara'da imzalamışlardı.

Öte yandan, Türkiye'nin Karadeniz'de bugüne kadar yaptığı aramalarda henüz petrol bulunamadı.