TPAO da Irak’tan nemalanacak

Irak’ta petrol yataklarının işletilmesi için açılan ve tüm dünyadan katılımın gözlendiği yağmaya Türkiye de katıldı.

Türkiye, Irak petrollerinin yağmasına Rus Gazprom şirketi liderliğindeki bir konsorsiyum bünyesinde ortak oldu.

Irak Petrol Bakanlığının petrol yataklarının geliştirilmesi için açtığı ihalenin 2. aşamasına katılan Rus Gazprom liderliğindeki Türkiye’den TPAO, Kore’den Kogas ve Malezya’dan Petronas’ın oluşturduğu konsorsiyumun Bağdat’ın güneyindeki Kut ilindeki Badra petrol sahası için verdiği teklif Irak Petrol Bakanlığı tarafından kabul edildi.

Gazprom aşkı boşuna değilmiş
Konsorsiyumun liderliğini yapan Gazprom, ihalenin en büyük payı olan yüzde 40’lık paya sahip olurken, Kogas'ın yüzde 30, Petronas’ın yüzde 20 ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yüzde 10 payı bulunuyor.

Türkiye’nin Gazprom konsorsiyumunda ihaleye girmesiyse, bir süre önce Türkiye’den doğalgaz satışı ve dağıtımında çok sayıda taviz koparan Gazprom’a yönelik tavizlerin boşuna olmadığını gösterdi.

Yağma diğer yataklarda da sürüyor
Geçen hafta gerçekleştirilen çok sayıda ihaleyle Irak petrollerinin önemli bir bölümü yağmaya çıkarıldı.

12,8 milyar varillik Batı Kurna petrol sahası için açılan ihaleyi, günlük 1 milyon 800 bin varil üretim taahhüdü ve 1 dolar 15 sent ücret teklif eden Rus Lukoil ve Norveçli Statoil konsorsiyumu kazandı.

Zikar ilindeki Garraf petrol yatağı ihalesini Malezyalı Petronas, Japonya Japex konsorsiyumu günlük 230 bin varil üretim ve 1 dolar 49 sent ücret teklifiyle aldı.

Musul ilindeki Necme petrol sahası için sadece Angola şirketi Sonangol teklif verdi. Sonangal günlük 110 bin varil üretim ve 8,5 dolarlık ücret önerirken, Irak Petrol Bakanlığının bu saha için belirlemiş olduğu en yüksek ücret 6 dolar olduğu için şirket bu ücrete inmek zorunda kaldı.

Öte yandan, Musul'daki Keyara yatağına dün Angola şirketi Sonangol, varil başına 12 dolar 50 sent fiyat vermişti, ancak Irak Petrol Bakanlığı bu teklifi kabul etmeyerek fiyatı 5 dolara indirmesini istemişti. Şirket bugün Irak Petrol Bakanlığının 5 dolarlık ücretini kabul etti.
Irak Petrol Bakanlığını Irak'daki petrol yataklarının geliştirilmesi için açtığı ihalelerde teklif gelmeyen yataklar, Diyale ilindeki el-Şarkiya, Bağdat'ın Doğusu petrol yatakları ve Orta Fırat petrol yatakları oldu.

Yağmanın koordinatörü: Şehristani
İşgal sonrasında uzun bir süredir Irak petrol bakanlığı görevini sürdüren Hüseyin Şehristani, yaptığı açıklamada, ihalesi yapılan 7 petrol yatağının günlük kapasitesinin 4 milyon 765 bin varil olacağını, daha önce ihalesi yapılan 3 petrol yatağının günlük kapasitesinin ise 6 milyon 375 bin varil olduğunu, toplam 11 milyon 140 bin varillik bir günlük üretime ulaşılacağını belirtti.

Şehristani, yaptığı açıklamada ihaleye sunulacak 50 petrol yatağının daha olduğunu söyleyerek yağmanın süreceği sinyalini verdi. Irak ulusal üretiminin toplam üretim içinde çok küçük kalan payını ifşa etmekten çekinmeyen Şehristani, ihaleyi kazanan firmalara da “her türlü desteği vereceklerini” açıkladı.

Şehristani, “Milli imkanlarla yapılacak günlük üretim de 1 milyon varil olacak. İhaleleri kazanan şirketlerle işbirliği halinde olacağız ve her türlü desteği vereceğiz. Büyük şirketler arasında yoğun bir rekabet yaşandı. Biz bundan çok mutluyuz. İhaleleri, dünyanın çok çeşitli yerlerinden şirketler kazandı” dedi.

(soL-Dış Haberler)