Toprak Mahsulleri Ofisi satılıyor!

AKP'nin gözde bürokratı Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, devletin tarım sektörüne destek vermek için kurduğu kuruluşların da satılmasının gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, tarım sektörüne yönelik kamu işletmelerinin özelleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Tarım sektörüne destek vermekle görevli kamu kuruluşlarının verimsiz olduklarını düşündüğünü söyleyen Kilci, ayrıca "devletin tarım işletmesi kurarak, tarımı desteklemesinin doğru ve kabul gören bir yöntem olmadığını" iddia etti.

Kilci ayrıca artık özelleştirme konusunda şirket satışları dışında, daha "yaratıcı" özelleştirmelerin gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. Kilci bu sözlerinin hemen ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ormanların özelleştirilmesi önerisini hatırlattı. Kilci bu vurgularla, satacak kamu varlığı bırakmayan AKP'nin, gözünü artık memleketin toprağına, ormanına ve akarsuyuna diktiği bir kez daha ifade etmiş oldu.

Kilci'nin tarım işletmeleriyle derdi ne?
Kilci'nin verimsiz olduklarını ve satılmaları gerektiğini buyurduğu tarımsal işletmelerin başında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geliyor.

Asli görevi hububat piyasalarını düzenlemek olan TMO, bu amaçla müdahale stoğu bulundurmak, çiftçiye stoklama hizmeti vermek ve gerekli görülen zamanlarda sübvansiyonlu fiyattan destekleme alımı yapmak gibi görevlere sahip. Kilci'nin beğenmediği TMO, ayrıca AKP döneminde ilk defa fındık piyasasına yönelik müdahalelerde de kullanıldı.

Öte yandan, sözleşmeli depoculuk uygulaması çerçevesinde TMO'nun depoculuk faaliyetlerini kısmen özelleştirilmiş durumda. Ayrıca pek çok TMO silosu da kentsel dönüşüm çerçevesinde otel vb. yerlere "dönüştürülüp" satıldı.

Geriye TMO'nun piyasaya yönelik fiyat düzenleyici müdahale faaliyetleri kalıyor ve bu faaliyetlerin zaten kar amacı güden bir özel sektör kuruluşu tarafından yerine getirilmesinin imkanı bulunmuyor. Dolayısıyla Kilci'nin önerisi, devletin tarım sektörüne yönelik, zaten kuşa dönmüş olan tüm piyasa dışı müdahalelerinin fiilen sonlandırılması anlamına geliyor.