TOKİ tokatlıyor

HABER MERKEZİ TOKİ'nin( Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) faaliyet alanına yönelik tartışmalar Meclis Komisyonlarında görüşülen yasa ile birlikte hız kazandı. Hemen hemen hergün TOKİ'nin çalışma alanlarına yönelik haberler basında yer alırken, TOKİ, AKP döneminde hızla büyüyen en büyük "inşaat" şirketi olarak karşımıza çıkıyor. TBMM 18 Haziran'da TOKİ, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş ile Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş'nin hesaplarının incelemeye hazırlanırken, TOKİ'nin ucuz konut inşası adı altında, yeni bir yağma sürecine imza atacağı tartışılıyor. TOKİ yolsuzlukları, Meclis koridorlarına taşınırken, gerekli yasal düzenlemelerle, mortage kullanılarak TOKİ'nin inşaat sektöründeki etkinliğini artırmaya hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamalarla inşaat sektörünün bir numaralı müteahhiti olarak iddialı açıklamalarda bulunuyor. Önümüzdeki günlerde konut fiyatlarının patlayacağını ileri süren Bayraktar, konut fiyatlarına yönelik en büyük spekülasyonlardan birini gerçekleştirerek konut piyasasını yönlendirmeye aday olduklarını da göstermiş oldu.

Konut dışı alanlara da el atıyor TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklamada ise ''şu anda Meclis komisyonlarında görüşülen torba bir yasa ile TOKİ'nin konut dışındaki alanlarda da önünün açıldığı'' iddia edildi. Şehir Plancıları Odası yaptığı açıklamada hükümetin, hazırladığı bir yasa ile asıl işlevi konut üretimi olan TOKİ'nin etkinlik alanını genişlettiği, düzenlemenin yasalaşması durumunda, kamu arazilerini ve kaynaklarını kullanan TOKİ'nin alışveriş ve iş merkezi, otel yapımı alanlarına da gireceği savunuldu.Toplu konut isminin ortaya çıkışında ve ilk örgütlenmesinde amacın ''dar gelirlilerin konut sorununu kamu arazileri ve finansman olanaklarını da kullanarak çözmek'' şeklinde belirtildiğine dikkat çekilen açıklamada, ancak son yıllarda, idarenin bu görevi bir yana bırakıp, kendi ilanlarında ifade ettiği prestij konutlarına yöneldiği belirtildi.

TOKİ, 2003-2008 tarihleri arasında 81 il, 417 ilçe, 1006 şantiyede, toplam 309 bin 191 adet konut yapımına başladı. Ayrıca, bu konutlarla birlikte 379 okul, 61 spor salonu, 35 kütüphane, 301 ticaret merkezi, 21 hastane, 71 sağlık ocağı, 10 yurt ve pansiyon ile 243 cami inşaatına başladı ve bunların büyük bir kısmını tamamladı.

Açıklamada TOKİ'nin çelişkili açılımlarda bulunduğuna dikkat çekildi. Buna göre ''Birincisi uzunca süredir kamu arazilerini, fabrikaları, kamu işletmelerini (bu devletin işi değil) diyerek haraç mezat satan bu anlayış, bir kamu kurumu olan TOKİ'nin alışveriş, iş merkezi gibi kamusal sorumluluk altında olmaktan uzak alanlara girmesinde sakınca görmemektedir. İkinci çelişki, hali hazırda özel sektörün yoğun faaliyet içinde olduğu bu alanlarda, bu tür uygulamaların kamu kaynaklarıyla finanse edilmesidir" ifadelerine de yer verildi. TOKİ'de AKP'nin ve Fethullah'ın şirketleri kazanıyorGeçtiğimiz günlerde TOKİ ihalelerini alan şirketlerin isimleri açıklanırken veriler TOKİ ihalelerinde AKP yandaşı inşaat şirketlerinin önemli gelirler elde ettiğini gösteriyor. TOKİ ihalesi alan şirketler arasında Fethullah Gülen yanlısı patronların derneği olan TUSKON (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu )ve ASKON( Anadolu Aslanları İşadamları Derneği) da ön sıralarda yer alıyor.

TOKİ'den ihale alan ilk 20 firmanın iş toplamı itibariyle aldığı ihale bedeli, toplam 4 milyar 200 milyon 854 bin YTL olurken, bu firmalar arasında ilk sırada, 330 milyon 426 bin YTL'si Kamu İhale Kanununa göre, 171 milyon 432 bin YTL'si de arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeline göre olmak üzere, toplam 501 milyon 858 bin YTL'lik ihale bedeliyle Kuzu Toplu Konut İnşaat Limited Şirketi yer alıyor. Bu şirket AKP'ye yakınlığı ve İstanbul'da kentsel dönüşüm planlarına imza atan başlıca inşaat şirketlerinden biri olarak görülüyor.

Bunun dışında, öne çıkan isimler, Soyak İnşaat ve Ticaret A.Ş, Varyap Varlıbaşlar-Teknik Yapılar Sanayi, Mesa Mesken Sanayi A.Ş - Aktürk Yapı - Emlak Pazarlama, Eren Talu Mimarlık olarak sıralanıyor. Kamu İhale Kanununa göre ihale kazanan diğer firmalar ise şöyle:
- Siyah Kalem Mühendislik: 251 milyon 921 bin YTL
- Eryapı Sanayi ve Ticaret: 249 milyon 534 bin YTL
- Kontaş İnşaat: 224 milyon 900 bin YTL
- Ayhan Demirci İnşaat: 181 milyon 727 bin YTL
- İzka İnşaat: 166 milyon 325 bin YTL
- Türkerler İnşaat: 160 milyon 430 bin YTL
- Erkut İnşaat: 159 milyon 802 bin YTL
- Barsa inşaat: 145 milyon 124 bin YTL
- Ve-na İnşaat: 140 milyon 665 bin YTL
- Yavuzlar Nakliyat Turizm İnşaat: 138 milyon 228 bin YTL
- İlsan İnşaat: 131 milyon 901 bin YTL
- Gestaş İnşaat: 127 milyon 70 bin YTL
- Turan Hazinedaroğlu İnşaat: 126 milyon 600 bin YTL
- Çağdan Mühendislik Müteahhitlik: 112 milyon 873 bin YTL
- AGE İnşaat ve Ticaret: 91 milyon 800 bin YTL.