TOKİ Başkanı'nın gözü döndü

TOKİ Başkanı Bayraktar, Çanakkale'den Hatay'a kadar tüm sahil şeridini yabancılara yönelik emlak satışına açacaklarını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Çanakkale'den Hatay körfezine kadar olan sahil şeridinde yabancı alıcılara yönelik gayrımenkul projelerine girişeceklerini söyledi.

"Niye korkuyoruz ki, satalım gitsin?"
Bu projeler için Maliye Bakanlığı'ndan 20 civarında yer istediklerini belirten Bayraktar, bu alanlara yabancılara yönelik her türlü konfora sahip villa kentler yapmayı düşündüklerini kaydetti. Arsaların özel sektöre verilerek projelerin gerçekleştirileceğini ifade eden Bayraktar, müteahhidlere "getirin projenizi, verin teklifinizi" diyeceklerini, hasılatta anlaşmaya varıldıktan sonra da projelerin hayata geçirileceğini söyledi.

Bayraktar ayrıca yabancılara mülk satışı hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti: "Buralarda denize sıfır olan yerler de var, biraz daha içerilerde olan yerler de. Malın fiyatını alıcı belirler. Bakacağız, piyasanın oluşturduğu fiyatlardan onları satacağız. Bu konuda çok şey söyleniyor ama yabancılara mülk satışından niye korkuluyor ki? İspanya'ya bakın, Yunanistan'a bakın. Bizim yapmak istediğimiz şey de bu. Biz de sahil şeritlerimizde yabancılar için bu tür projeleri hayata geçireceğiz. Bunların yok satacağına inanıyoruz. İçeridekiler de alabilir tabii."

"Önce cilalayacağız, sonra satacağız"
Bayraktar ayrıca, TOKİ'nin elinde çok sayıda değerli arsa bulunduğunu ve bunları satarak kaynak elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. TOKİ'ye yabancı ortak alınmasının da gündemde olduğunu söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu:"O arsaları kooperatiflere, kooperatif birliklerine, yap-satçılara satacağız. Oradan da bir kaynak toplayacağız. Elimizde çok kıymetli arsalar var. Onların bazı problemleri var. Bu problemleri giderip, halkımıza sunacağız. Oradan çok bol para geleceğini tahmin ediyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Muğla, Bodrum her tarafta bu tür arsalarımız var. Onları tezgaha koyacağız, cilalayacağız biraz, sonra satacağız. Dışarıdan da kredi bulabiliriz, fon bulabiliriz. Dışarıdan ortak getirebiliriz, ortak yatırımcı bulabiliriz."

Garanti memleketin satışına önayak olmaya hazır
Dün bir açıklama yapan Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran da TOKİ Başkanı Bayraktar ile ağız birliği etmişti. Onaran "yabancılara mülk satışının önünü mutlaka açmamız gerekiyor" dedi.

Yabancılara mülk satışına dair mevzuatın yakında yeniden düzenlenmesini beklediklerini kaydeden Onaran, Türkiye'de yabancılara yönelik büyük gayrımenkul potansiyeli olduğunu ve Türkiye'nin bu potansiyeli değerlendirmeye ihtiyacı olduğunu iddia etti. İspanya'da yabancılara 2,5 milyondan fazla konut satıldığını söyleyen Onaran, Türkiye'de bu rakamın halen 50-60 bin seviyesinde kalmış olduğundan yakındı.