TMSF’den tersane satışı

TMSF bu kez bir tersane arazisini satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Satışa çıkacak olan arazinin kullanım hakkı ilk 500 firma arasında yer alan Tersan tersanesine ait. Tersan yatırımını Yumurtalık ve Yalova'ya kaydırmış durumda.

soL (HABER MERKEZİ) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bir borçludan olan alacaklarının tahsili kapsamında, Tersan Tersanecilik tarafından tersane olarak kullanılan arazinin Maliye Hazinesi'ne ait üst hakkını 27 milyon 500 bin YTL muhammen bedelle satışa çıkardı. TMSF'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 15 Aralık 1982 başlangıç tarihli 49 yıl süreli üst hakkın birinci açık artırması 3 Eylül 2008'de gerçekleştirilecek. Alıcı çıkmazsa ikinci satış, 10 Eylül 2008'de yapılacak.

Tuzla İçmeler mevkiinde yer alan 28/1 pafta 5471 parseldeki gayrimenkulün yüz ölçümü 24 bin 755 metre kare. Deniz kıyısında konumlu, hali hazırda Tersan Tersanecilik tarafından tersane amaçlı olarak kullanılan taşınmaz, Marmara Denizi ile Tersaneler Caddesi arasında yer alıyor. Satışa konu üst hakkının bulunduğu parselde yangın tesisatı, doğal gaz, elektrik, su ve kanalizasyon şebekeleri de mevcut. Parsel üzerinde raspa atölyesi, 2 adet blok imalat atölyesi, imalat atölyesi, kızak ve kızak altındaki atölyeler, idari ofis ve yemekhane, güvenlik kulübesi ve depolama alanları ile imalat atölyesi yapıları bulunuyor.

Yumurtalık ve Yalova'ya
Temmuz ayı içinde açıklanan ilk 500 şirket arasına giren tersanelerden biri olan Tersan, geçtiğimiz şubat ayında Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne tersane kuracağını açıklamıştı. Tersanenin Yalova bölgesindeki yatırımları da sürüyor.

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne kurulacak olan tersane 350 dönümlük bir alana sahip. Tersane için ilk etapta 30 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Tersan Tersanecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Engin Oktay, bu bölgeye yatırım yapma gerekçesini, "petrol boru hatları ile dünya pazarlarına petrol ulaştıran, böylelikle enerji üssü olma yolunda önem kazanmaya başlayan Yumurtalık Bölgesi'nin yatırım açısından cazip bir nokta" şeklinde açıklamıştı.

Yalova'daki tersane yatırımları da devam eden Tersan tersanesi, yatırım tamamlandığında yılda 55 bin DWTluk 10 gemi üretilebilecek. Yatırımın ilk etabının bu sene sonu veya 2009'un başında tamamlanması beklenirken, Yalova'daki tersane 225 dönüm alan üzerine kurulacak. İnşaatın 65 milyon dolara mal olması planlanıyor.