TİGEM arazileri peşkeş çekilecek

Tarımda özelleştirmeye hız vermeye hazırlanan AKP TIGEM’i de özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. Daha önce de ÖİB tarım sektöründeki kamu işletmelerinin özelleştirilmesi gerektiğini açıklamıştı.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişci, TİGEM'in (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) özel sektöre devredileceğini duyurdu. Kirişci'nin bu açıklaması Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin, tarım sektörüne yönelik kamu işletmelerinin özelleştirilmesi gerektiğini açıklamasının ardından yapılıyor.

Türkiye genelinde birçok ilde tarımsal varlıkları, araziler, büyük ve küçükbaş hayvan barınakları bulunan TİGEM'in tarım işletmelerinin özel bir yasayla özel sektöre açılması konusunu gündeme getirilmeye hazırlanılıyor. Kirişci, tarımın, yoğunluk itibariyle özel sektörde olan bir faaliyet olduğunu ileri sürerek,TİGEM olarak adlandırılan tarım işletmelerinin yeni bir düzenleme ile özel sektöre açılmasını gündeme getireceklerini söyledi. Kirişci, "Tarla ziraati, bahçe-seracılık gibi değişik alanlarda faaliyet yürüten tarım işletmelerimizin özel sektör tarafından kiralanması yoluyla değerlendirilmesi konusu bizim için şu anda gündemde" şeklinde konuştu.

Yeni yasama yılında listede
TİGEM'e bağlı işletmelerin özelleştirmesiyle ilgili ilk çalışmaların 3 yıl önce başladığını hatırlatan Kirişçi, "Bu kapsamda, TİGEM'in toplam arazilerinin yüzde 1,5-2'sine denk gelen bir bölüm özel sektöre kiralandı. Ancak, buraları kiralayan özel sektör şirketlerinin, bu alanları değerlendirmeleri ve taahhütlerini yerine getirmeleriyle ilgili bazı eksikliklerin olduğunu gördük" dedi.

Bu gerekçelerle, TBMM'nin yeni yasama yılı çalışmalarına başlamasıyla birlikte, TİGEM arazilerinin özel sektöre kiralama yoluyla kullandırılması konusunda bir yasal düzenleme gündeme getirilecek.

Kirişci, gazetecilerin "Ne kadarlık TİGEM arazisinin kiralama yoluyla özel sektöre açılacağını" sorması üzerine, "Burada önemli olan felsefe. Örneğin sadece Adana'da Ceyhan ilçesine bağlı Mercimek beldesinde 41 bin dönüm arazi var. Bu arazide bitkisel ve hayvansal üretim yapılıyor. Şunu belirtmekte yarar var. Biz özellikle buğday gibi çiftçimizin ihtiyacı olan tohumlukların kamu tarafından üretilmesi konusunda kamunun sorumluluğunun, görevinin devam etmesinden yanayız. Bu konu, ki özel sektörün pek ilgi duymadığı bir konu. Onlar daha çok buğday, arpa yerine mısır, pamuk ve ayçiçeği gibi özel ürünlere ilgi gösteriyor. Dolayısıyla özel sektörün daha çok ilgilendiği alanlar için de onlara bu tür işletmelerin altyapısının kullandırılması bizim temel yaklaşımımız olacak" şeklinde konuştu.

TİGEM'e ait 3 milyon 143 bin 977,90 dekarı kültüraltı, 591 bin 587,10 dekarı kültür dışı, 263 bin 429 dekarı sulanan arazi olmak üzere toplam 3 milyon 736 bin 21 dekar arazi bulunuyor.