Teşvikler lokomotif sektörleri ele veriyor

2009 yılı başından itibaren uygulanacak olan yeni teşviklerin 6 temel sektörde yoğunlaşacağı iddia ediliyor. Bunlar aynı zamanda Türkiye’nin ihracatçı sektörleri arasında yer alıyor. Temel amaçlardan biri sanayicilerin yatırımlarını ucuz emeğin yoğunlaştığı ülkelere kaydırmaması ve ihraç ürünlerinde rekabet koşullarının artırılması.

soL (HABER MERKEZİ) Hangi sektörlere ne tür teşvikler verileceğine dair tartışmalar sürüyor. AKP hükümetinin kamuoyuna henüz açıklamadığı ancak ana hatları ile belli olan teşvik paketine yönelik farklı sektör temsilcileri beklentilerini dillendiriyor.

2009 yılı başından itibaren uygulanacak olan yeni teşviklerin 6 temel sektörde yoğunlaşacağı iddia ediliyor. Öncelikli sektörlerin başında otomotiv, petrokimya, rafineri, ilaç, makine imalatı, elektronik geliyor. İhraç ürünleri bakımından zaten başlıca sıralarda yer alan bu sektörlerin teşviklerle ihracat olanaklarının artırılması hedefleniyor. Yerli ve yabancılara yönelik verilecek olan teşviklerin bir diğer hedefi ucuz emek kullanımı yoğun olan ve son yıllarda yabancı sermaye yatırımlarının yoğunlaştığı ülkeler ile rekabet edebilmek.

10 sektör hedefleniyor
Bu 6 sektörün önümüzdeki günlerde Türkiye kapitalizminin lokomotifi olarak belirlendiği de ifade ediliyor. Diğer yandan teşvik paketine 4 sektör daha eklenerek sayının 10'a çıkabileceği üzerinde de duruluyor. Yetkililer, enerji, deri, cam, madencilik, savunma sanayi, seramik, çimento, demir-çelik ve gemi sanayi gibi sektörlerin de stratejik sektörler listesine girmek istediğine işaret ediyor.

Yatırımların alt limiti belirlendi
Teşvik verilmesi belirlenen sektörlerde yatırımlar için belirlenen alt limitin tutarı da sektörün yapısına göre farklılaşıyor. Belirlenen en düşük yatırım oranının üzerinde yapılan yatırımlara daha farklı ayrıcalıklar tanınması öngörülüyor. Elektronik ve makine imalatı için alt limit 50 milyon dolar olarak belirlenirken, petrokimya ve rafinerideki alt limit 100 milyon dolar olarak belirlendi.

Vergi indirimi
Listede yer alan 6 sektörde yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcılara uygulanacak olağanüstü teşviklerin temelini ise Kurumlar Vergisi'nde yapılacak indirimler oluşturuyor. Buna göre ilgili sektörde belirlenen alt limitin üzerinde yatırım yapanlardan 5 ila 10 yıl süreyle yüzde 20'nin altında bir oranda Kurumlar Vergisi alınacak. Son sözü Maliye Bakanlığı söyleyecek. Yetkililer, 10 yıl süreyle yüzde 5 Kurumlar Vergisi alınması da dahil olmak üzere çeşitli seçenekler üzerinde çalışıldığını, ancak vergi tatili yani hiç vergi alınmamasının söz konusu olmadığını söylediler.

SSK primini devlet ödeyecek
Büyük yatırım yapan firmalar Kurumlar Vergisi indiriminin yanı sıra çalıştırdıkları işçiler için çok daha düşük oranlarda Gelir Vergisi ödeyecek. Gelir Vergisi'nin oranı konusunda da Maliye Bakanlığı'ndan yanıt bekleniyor. Verginin dışında, bu büyük yatırımlarda istihdam edilen işçilerin SSK primi de 5 ila 10 yıl boyunca devlet tarafından ödenecek. Ayrıca, söz konusu yatırımları yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar arsa talep ettikleri takdirde, kullanım hakkı devri yoluyla diledikleri arsa kendilerine verilecek.
Fabrikalar Mısır yerine Doğu'ya
Stratejik sektörlerde alt limitlerin üzerinde yatırım yapanlar, Türkiye'nin neresine fabrika kurarsa kursun, özel teşviklerden yararlandırılacak. Bununla birlikte, yatırımlarını Doğu ve Güneydoğu illerinde gerçekleştiren büyük yatırımcılar, ayrıca o illere özel uygulanacak bölgesel teşviklerden yararlanabilecekler.