Tekstilciler: Asgari ücret kaldırılsın

Daha ucuz emek kullanımı gerekçesi ile fabrikalarını başka ülkelere taşıyan tekstil patronları sektörün içinde bulunduğu koşulları ileri sürerek asgari ücretin kaldırılmasını talep etti. Patronlar asgari ücret kaldırılmaz ise en azından bölgesel ücret uygulanasın diyerek, hükümetle pazarlığa oturmaya hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Tekstil patronları sektörün içinde bulunduğu koşulları gerekçe göstererek asgari ücretin kaldırılması ya da en azından bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesini talep ettiler. Tekstil sektörünün "hassas sektör" ilan edilmesini de talep eden patronlar genel olarak küçülme eğiliminde olan sektörün rekabet koşullarını artırmak için hükümetten taviz koparma telaşına girmiş durumdalar.

Türkiye'deki tekstil ve ham maddeleri ile hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları birliklerinin başkan ve yöneticileri, yayınladıkları ortak bildiri ile beklentilerini sıraladılar. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı'nın da katılımıyla Ege İhracatçılar Birliği'nde bir araya gelen başkanlar ve yöneticiler adında bildiriyi İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi okudu.

Ayağını gazdan çeken sanayi üretimi durur
Tanrıverdi, mevcut ekonomik gidişatla ilgili haklı ve gerçekçi önerilerinin, bugüne kadar sektörün hiç de hak etmediği bir biçimde duymazdan gelindiğini ileri sürdü. Yapılan uyarıların, Türkiye'de 25 milyar dolar ihracat yapan, 2,5 milyon insanı istihdam eden, dünya markaları yaratan bir sektör için hep ''batıyor, bitiyor diye söylüyorlar ama başaran bu koşullarda da başarıyor'' diye karşılandığını dile getiren Tanrıverdi, gelinen noktada, meselenin sadece tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunu olmadığının görüldüğünü söyledi. Tanrıverdi, Türkiye'de üretim sektörü için artık maliyetlerin, önce tahammül sonra da akıl sınırlarını aştığını, ayağını gazdan çekmiş olan sanayi üretiminin bu koşullarda, acilen bir şey yapılmazsa yakın zamanda tamamen duracağını savundu.

Maliyetleri bahane edere asgari ücrete saldırı
Tekstil patronları 7 milyar dolarlık ticaret fazlası vermelerine rağmen kendilerine gereken ilginin gösterilmediğini ileri sürerken, maliyetleri gerekçe göstererek asgari ücretin kaldırılmasının istediler.

Kendilerine örnek gösterilen İtalya, Almanya gibi ülkelerde asgari ücret uygulamasının söz konusu olmadığını savunan patronlar, bunun yerine toplu görüşmelerde belirlenen ücretin esas alındığını ifade ettiler.

Açıklamada, "Asgari ücret, ülkemizde son 4 yılda dolar bazında yüzde 73 artış göstermiş ve 303 dolardan 524 dolara yükselmiştir. Asgari ücret, işverene taşınamaz bir yük haline getirilirken, bu ücreti alan çalışanı da memnun etmemektedir. Asgari ücret uygulamasının kaldırılması, Türkiye gibi gelir dağılımının dengeli olmadığı ülkelerde istihdamın bile önünü açacaktır ve kayıt dışı istihdamın kayıt içine alınmasını sağlayacaktır" dendi.

İşçilik üzerindeki SSK primi, gelir vergisi stopajı, işçilik sigortası fonu gibi vergi yüklerinin dünya standartlarına çekilmesini talep eden patronlar, tekstil emekçilerinin haklarını gasp ederek, geleceklerini kurtarmaya soyulmuş durumda.

AB ve DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) normlarına uygun hareket edilmesi gerektiğini ileri süren patronlar ucuz kredi talebinde de bulundurlar.

Bir diğer dert kur politikası ama
Kur politikasına yönelik eleştirilerini de yineleyen patronlar, kurların düşük olmasının maliyetleri yükselttiğini ve ihracatı olumsuz etkilediğini savunuyorlar.

Dünya ölçeğinde Türkiye tekstil sektörünün rekabet koşullarının zayıf olması ve genel olarak yaşanan talep daralması karşısında tekstil patronlarının maliyetler ve kur politikasına yönelik eleştirileri gerçekçi çözüm önerileri olarak değerlendirilmiyor.

AKP belli önlemler alıyor
Devlet Bakanı Tüzmen geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada hizmet sektörünün ağırlık kazanmasının doğal olduğunu savunarak tekstilin toplam üretim içindeki payının kaçınılmaz olduğunu söylemişti. İtalya'ya oranla ucuz işgücü ve enerji maliyetlerine rağmen Türkiye tekstilinin ihracatda İtalya kadar başarılı olamadığını ifade eden Tüzmen aynı zamanda tekstilde belli alanlardaki markaların dünya ölçeğinde rekabet edebilir düzeyde olduğuna da işaret etmişti.

Tekstildeki belli alanlarda dünya ölçeğinde rekabet koşullarının mümkün olamayacağını dolaylı olarak ifade eden Tüzmen tekstil sektörünün sadece belli alanlarda "başarılı" olabileceğini belirtmişti.

Kur politikası nedeni ile tekstilçilerin eleştirilerine maruz kalan AKP hükümeti, 11 Ağustos tarihili resmi gazetede pamuk ipliği ithalatına yönelik 3 yıllık koruma önlemi alacağını duyurdu. Son günlerde iplik fabrikalarında yaşanan iflas ya da küçülme haberlerinin bu kararda etkili olduğu da ileri sürülüyor.

Mısır'da eylem yapsınlar

İsteklerinin karşılanmaması durumunda gerekirse eyleme gideceklerini de dillendiren patronların birçoğunun zaten ucuz emek kullanımı amacı ile üretimi Mısır gibi başka ülkelere kaydırdığı, şalterleri çok önceden kapattığı biliniyor.