Su, elektrik ve doğalgaza yine zam geliyor

Su, elektrik ve doğalgaz faturalarına yeni zamlar kapıda. İstanbul’da katı atık arıtma tesislerinin maliyetleri su faturalarına yansıtılacak. Enerji Bakanlığı elektrik ve doğalgaza yeni zamlar öngören çalışmalarda ise son aşamaya geldi.

Su, elektrik ve doğalgaza yeni zamlar kapıda. İstanbul’da katı atık arıtma tesisleri maliyetinin su faturalarına yansıtılmasına karar verildi. Yıllık 188 milyon lira olan arıtma maliyetinin, kullanılan her metreküp suya 23 kuruş zam olarak faturalara yansıtılacağı belirtiliyor.

İstanbul’da her yıl ortalama 5,2 milyon ton çöpün ortadan kaldırılması için 229 milyon TL harcanıyor. Enerji üretiminin de yapıldığı katı atık depolama tesisleri yılda 40,5 milyon TL gelir elde ediyor. Kalan 188,5 milyon TL’lik maliyetin ise İSKİ’ni talebi üzerine bundan böyle tüketicinin ödediği faturalara yansıtılacağı bildiriliyor.

Elektrik ve doğalgaza yeniden zam bekleniyor
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 1 Nisan’da uygulamaya konulacak yeni enerji tarifeleriyle ilgili çalışmalarında son aşamaya geldiği belirtildi. Buna göre 1 Nisan’dan itibaren 3 ay süreyle uygulanacak yeni tarifelerin yüzde 6 zamlı olması bekleniyor.

Yeni yıla elektrik ve doğalgaz zamlarıyla giren Türkiye, kışı atlattıktan sonra da zamlardan kurtulamayacak. Hükümet, 2008’den bu yana ”maliyet bazlı fiyatlama” adı altında her üç ayda bir elektriğe ve doğalgaza otomatik zam yapıyor.

(soL-Ekonomi)